...a podaje zupe cebulowa na winie z klopsikami i swiezutka bagietka...
10 cebul
2 marchewki
150ml bialego wina wytrawnego
1,5 litra bulionu
2 lyzki masla
Sol,pieprz,pietruszka.
Cebule zetrzec na tarce do ogorkow(zeby sie nie rozdziawila-przy obieraniu zostawic korzonek).
Marchewke pokroic,pietruszke posiekac.
Cebule zeszklic na masle,dodac marchewke.
Podlac winem i bulionem,doprawic do smaku i dusic ok.15minut.
Pod koniec dodac posiekana petruche.
Swietnym dodatkiem sa klopsiki.
Robie je z miesa mielonego (jak na kotlety).
Zeby sie nie "rozlecialy",zamiast namoczonej,czerstwej bulki dodaje bulke tarta.
Klopsiki dodaje do zupu zaraz po podlaniu bulionem i winem.
Cala papranina trwa nie wiecej jak pol godziny.
SMACZNEGO;)
dodane na fotoforum: