swinoujscie

swinoujscie

Włoskie pierożki Sofficini, które przygotowujemy na bazie ciasta parzonego a następnie panierowanego i smażonego... Pierożki są mega pyszne, naprawdę polecam i podaję przepis.
Ciasto: 1.5szkl. mąki, 1szkl mleka 5dag.margaryny, 3/4płaskiej łyżeczki soli.
Nadzienie: 15dag.szynki,15dag sera żółtego.
Dodatkowo:2jajka, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia.
W garnku zagotowujemy mleko z margaryną i gorące wlewamy do mąki połączonej z solą szybko zmiksować( zróbcie to w wysokim naczyniu bo może troszkę pryskać) Ciasto odstawić do wystygnięcia. W tym czasie kroimy szynkę w grubsza kostkę a ser zetrzyjcie na grubej tarce. Wymieszać.
Ciasto rozwałkować wykrawać pierogi nadziewać farszem. Tak gotowe pierożki zanurzać w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Podajemy z ulubionym sosem lub keczupem. Smacznego

dodane na fotoforum: