Gołąbki mięsno-ryżowe

Gołąbki mięsno-ryżowe

* 0,5kg ryżu
* 2 główki kapusty
* 2kg mięsa mielonego(mieszane)
* 5 cebul
* 2 jajka
* sól,pieprz
* maggi
* olej do podsmażenia cebuli
* Średnio z tej porcji wychodzi około 25 gołąbków

Młoda kapusta+ryż +mięso=super obiad i nie tylko.
Etapy przygotowania

* Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie,jeśli jest za dużo wody trzeba osączyć
* Cebulkę kroimy w kostkę i zarumieniamy na oleju
* Z kapusty zdejmujemy zewnętrzne liście,wkładamy do wrzątku i wolno obgotowujemy 2-3 min,zdejmujemy gdy zmiękną
* Ścinamy grube nerwy
* Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę,jajka ,ryż,maggi pieprz,sól dokładnie wszystko wymieszać
* Na liściach układamy porcję farszu i ciasno zwinąć
* Na dno garnka wkładamy pozostałe liście,jeśli zostaną i ciasno układamy gołąbki posypujemy każdą warstwę Vegetą zalewamy wodą do 3/4 wysokości gołąbków
* zapiekamy około 40min.w temp.200 stopni lub gotujemy na ogniu około 45 min od zagotowania zmniejszamy ogień.

dodane na fotoforum:

bacha47

bacha47 2009-08-02

pomysł na obiad już mam :) pychota:)
pozdrawiam:)

agatap6

agatap6 2009-08-02

ale pięknie podane

abi11

abi11 2009-08-02

pycha, jutro zrobię także.

doonka

doonka 2009-08-04

gołąbeczki robię jutro, na razie pędzę na śniadanko!!

halinag

halinag 2009-08-07

pyszności......pozdrawiam

danka1

danka1 2009-08-09

O gołąbki - jak dawno ich nie robiłam.

elaaaa

elaaaa 2009-08-11

Hm.....smaczne muszą być te gołąbki :)

(komentarze wyłączone)