Grzyby po kaszubsku.

Grzyby po kaszubsku.

Po każdym słabym dniu następuje dobry. Więc jeśli dzisiaj ugryzł Cię zły pies, to jutro ugryzie Cię dobry :)))

Cieszę się, że część z Was pozytywnie zaskoczyłam przepisem na mus grzybowy :) Zdaję sobie sprawę, że wygląda jak g...w lesie, ale smak - zacny ;)

Dzisiaj polecam grzybową orgię smaków czyli grzyby po kaszubsku. Mega pyszne!

2 kg świeżych grzybów leśnych, 3 cebule obrane i pokrojone w kostkę, 0,5 szklanki oleju, sól.

Grzyby oczyścić, większe pokroić na mniejsze kawałki. Gotować w osolonej wodzie około 30 minut. Odcedzić, przełożyć do miski.
Pokrojoną cebulę podpiec na oleju, do momentu, aż zmięknie.
Do garnka z grzybkami dodać podpieczoną cebulę.

ZALEWA :
2 szklanki wody, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki octu 10% ,
2 łyżki soli, 10 łyżeczek przecieru pomidorowego 30% (jako zamiennik można dać domowy przecier z cukinii), 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku do smaku.
Składniki zalewy zagotować i wlać do garnka z grzybami i cebulą. Dokładnie wymieszać.

DO SŁOIKA 0,5 l:
po jednym liściu laurowym, po kulce ziela angielskiego, po kilka kulek pieprzu, po 1/2 łyżeczki gorczycy.

Słoiczki z przyprawami napełnić grzybkami z zalewą. Słoiki zakręcić i gotować 15 minut, licząc czas od momentu zagotowania się wody.

Pierwszy raz można je spróbować po 2 tygodniach, wtedy dopiero nabierają smaku.
Przechowujemy w zimnym pomieszczeniu.

krycha2

krycha2 2023-11-07

Gdyby nie ten ocet to byłby festiwal w gębie....nie toleruje octu i tu chyba tracę..

wolke1

wolke1 2023-11-08

kobieto!!...ty cudną istotą jesteś......superowska galeria z dużą garścią humoru.
Trochę przepisów sobie pościągałam,
wielkie dzięki!

astra40

astra40 2023-11-10

Coś wspaniałego!

dodaj komentarz

kolejne >