Babcina mądrość:
Człowiek nie żyje po to,żeby jeść, ale je,żeby nie pić na pusty żołądek :)))
Dziś w przetwórni cukinia w musztardzie.
Ok.2 kg cukini (obranej i wydrążonej).
Cukinię pokroić w paski.
Do każdego słoika: kilka ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy.
Zalewa:
1,5 l wody, szklanka cukru, 1,5 szklanki octu 10%, łyżka soli.
Składniki zagotować.
Dodać mały słoiczek musztardy miodowej i 4 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy (francuska), wymieszać i przestudzić.
Do słoików z przyprawami włożyć paski cukini i zalać zalewą. Pasteryzować ok.15 minut od zawrzenia wody.
Polecam!
ewjo66 2021-08-11
hula_gula Kasik :-)
jestem....:-) przyjszłam luknąć co robisz...
mam też cukińki w ogrodzie i myślę co z takich kabanów zrobić...ale nie zrobię na kwaśno, bo moi nie lubią...zrobię leczo....to tak jak w dowcipie: co robią lekarze w gabinetach?....Leczooo....:-) :-) :-)
krycha2 2021-08-11
Fajne...łatwe a potem się je żeby nie pić na pusty żołądek....ot co. Pozdrawiam Kasiula..