Ciasto rumowo-kawowo-śmietankowo-orzechowe :))

Ciasto rumowo-kawowo-śmietankowo-orzechowe :))

Wchodzi dwóch blondynów do baru, zamawiają po piwie i wyciągają kanapki. Na to kelner:
- Tu nie wolno jeść swoich kanapek.
Blondyni popatrzyli na siebie i zamienili sie kanapkami :)))

Ja również się zamienię na pizzę, zapiekankę, pierogi, burgera, frytki, faworki, pączki etc.etc....

Ciasto orzechowo-kawowo-rumowo-śmietankowe :)
Na blaszkę 36,5 cm na 26,3 cm

Ciasto: 7 jajek, 8 kopiastych łyżek cukru, 200 g orzechów mielonych (laskowe,włoskie), 5 kopiastych łyżek bułki tartej.

Jajka z cukrem dobrze ubić. Orzechy i bułkę tartą wymieszać. Dodać do ubitych jajek. Wymieszać. Blachę wyłożyć papierem lub wysmarować, wylać ciasto, wyrównać. Piec ok.20 minut w temp.175*C.

Krem: budyń waniliowy, 1/4 litra mleka, 125 margaryny,
125 g masła, 2 żółtka, 5 łyżek cukru (krem możecie zrobić z półtorej porcji).

Budyń ugotować i wystudzić. Masło i margarynę ubić, dodać żółtka i cukier. Wymiksować z budyniem.
Do masy dodałam 3 łyżeczki cappucino (proszek) i troszeczkę ajerkoniaku (ilość tych dodatków wg własnego gustu).

Ponadto: 1,5 paczki biszkoptów podłużnych, duża filiżanka mocnej kawy, 0,5 szklanki rumu, 1 litr śmietany 30%, 2 łyżki żelatyny, czekolada lub orzechy do posypania.

Ostudzoną kawę wymieszać z rumem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na puszystą pianę, dodać letnią żelatynę, wymieszać.

Na wystudzone ciasto rozsmarować krem (ja ciasto przed nałożeniem kremu nasączam). Biszkopty maczać w kawie z rumem i układać na kremie. Na biszkopty wyłożyć bitą śmietanę.
Ciasto ozdobić startą czekoladą lub mielonymi orzechami.

zabula

zabula 2021-01-24

Pyszota:)

helios7

helios7 2021-01-24

Kasiu, wreszcie kawał nie o blondynkach, tylko o blondynach;))) Ciasto pychotka, wygląda obłędnie a smakuje pewnie tak, że znika błyskawicznie!:)))

krysty9

krysty9 2021-01-24

podoba mi się to ciasto. Musze coś w tych smakach pokombinować

baygel1

baygel1 2021-01-24

No to się mieniajmy :)

dodaj komentarz

kolejne >