Zanim jeszcze zablokują telefony komórkowe, życzę wszystkim Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku :)))
Dzisiaj częstuję ciastem 3 bit. Szybkie i pyszne :)
3 op.po 250g paczek herbatników (np.petit beurre), gotowa masa kajmakowa (lub puszka mleka skondensowanego, słodzonego - gotować w zamkniętej puszce ok.2,5 godz.), 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, 1/2 litra mleka, 2 śnieżki lub śmietan-fix (z dodatkiem śnieżki ma lepszy smak), 2/3 kostki dobrego masła, 300 ml śmietanki 30%, powidła z czarnej porzeczki, polewa czekoladowa.
Budynie ugotować na mleku, ostudzić, zmiksować z masłem. Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami. Masę kajmakową wyciągnąć z puszki, przełożyć do rondelka i podgrzać, aż będzie dobrze ciepła (ułatwi wyłożenie jej na spód herbatnikowy).
Ułożenie (od dołu):
- herbatniki
- masa kajmakowa
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- powidła z czarnej porzeczki
- bita śmietana
- herbatniki
- polewa czekoladowa
Gotowy placek włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem.
astra40 2020-11-04
Pyszne ciacho Kasiu :)
Oby nie sprawdziła się Twoja przepowiednia z tymi telefonami;(
babcia1 2020-11-04
o fajny przepis na taką pychotę!!..No Kasieńko wypluj te słowa o komórkach!!
alagol 2020-11-04
Bardzo lubię to ciasto. Robi je mija córka. Tylko zamiast herbatników daje krakersy. Pozdrawiam ciepło Kasiu.
krycha2 2020-11-05
Z tym zablokowanie to nic nie wiadomo ale myślę, że wtedy by dopiero zawrzało...ino by wióry leciały....ciach pychota...Jak jeszcze cos zostało to wpadnę....mogę tylko miedzy 10 tą a 12 tą....bądż gotowa z ciachem...