- Co u mnie? A daj spokój, kochana! Ledwie przestałam pić, a tu - trach! - druga fala epidemii.
Przepis na pysznego mudzyna:
2 szklanki mleka,margaryna,2 szklanki cukru, 2 op.cukru waniliowego, 2 łyżki powideł (marmolady),3 jajka, 2 łyżki kakao, 2 płaskie łyżeczki sody, 2 czubate szklanki mąki, przyprawa do piernika (niekoniecznie. Ja daję, bo uwielbiam zapach).
Mleko,margarynę,cukier i cukier waniliowy podgrzać i odstawić z ognia. Dodać powidła. Wrzucać po jednym jajku i miksować. Dodać kakao,sodę i mąkę.Wszystko dobrze wymiksować. Formę natłuścić masłem, oprószyć bułką tartą,wlać ciasto i włożyć do zimnego piekarnika. Piec ok.1 godz.w temp.170ºC. Przez pierwsze 20 minut nie otwierać piekarnika.
Polewa: 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru, 100 g masła, 1 jajko.
Kakao, cukier i masło rozgrzać w garnku na bardzo małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników (nie gotować). Jajko ubić, wlać do jeszcze dobrze ciepłej masy i miksować do uzyskania lśniącej polewy.
Udanego poniedziurwa i nowego tygodnia :*
babcia1 2020-10-12
oj kradnę ten przepis Kasieńko!!
astra40 2020-10-12
Mniam......uwielbiam;)
A swoją drogą nazwa ciasta "murzynek" juz powinna zniknąć;))) Według nowych trendów nie powinno się już jej używać, tylko na przykład " czarnoskóry":)))
Czy w stosunku do ciasta tez juz to obowiązuje?????;))))))))