Zapiekanka drobiowo-pieczarkowa

Zapiekanka drobiowo-pieczarkowa

Babcina mądrość na dziś: niektóre kobiety są jak "zdrapki" - jak zdrapiesz tapetę z twarzy, dopiero wiesz czy wygrałeś! :))

Dzisiaj poleca się pyszna zapiekanka drobiowo-pieczarkowa wg Ewci <ewaeu>:
3 większe ziemniaki, 150 g polędwiczek z kurczaka, zioła prowansalskie do oprószenia mięsa, olej rzepakowy do smażenia, cebula, 150 g pieczarek, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 200 ml śmietanki 30 %, 3 łyżki posiekanego koperku, 12 mini kulek sera mozzarella, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, masło do smażenia pieczarek.

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w mniejsze kawałki. Oprószyć ziołami prowansalskimi i zostawić w lodówce na 15 min.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Dodać pokrojone w kostkę cebulę i pieczarki. Dwie pieczarki odłożyć do dekoracji które usmażyć na maśle, pokrojone w plasterki. Mięso smażyć i mieszać od czasu do czasu. Dodać sos sojowy i śmietankę. Smażyć tak długo, aż sos zgęstnieje.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pomieszać z koperkiem.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć mięso z pieczarkami i przykryć ziemniakami z koperkiem. Oprószyć pieprzem czarnym świeżo mielonym. Na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 min. Udekorować smażonymi pieczarkami na maśle.

krycha2

krycha2 2020-01-19

Pomysłowe,smaczne i pożywne..jednym słowem .PYCHA.

astra40

astra40 2020-01-20

Coś pysznego!!!

dodaj komentarz

kolejne >