Szarlotka Tutti-Frutti :))

Szarlotka Tutti-Frutti :))

Każdego dnia bądź jak żuk...ciesz się z byle goowna :))

Ciesząc się, że poniedziurwo ma się ku końcowi, poczyniłam szarlotkę. Przepis stary jak świat i zapewne znany przez większość z Was.....

5 jaj, 3 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru,kostka margaryny (250 g), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub 2 łyżeczki różowego kisielu), 1,5 kg pokrojonych jabłek (ja dałam 2 słoiki swoich przerobionych jabłuszek), cynamon.

Z żółtek, 1/2 szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i tłuszczu szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i dwie z nich zamrozić. Ubić sztywną pianę z białek, wciąż ubijając dodać szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną (lub kisiel). Blachę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką.
Nie zamrożonym ciastem wylepić blaszkę, wyłożyć owoce, następnie warstwę startego na tarce zamrożonego ciasta, na to pianę, a na koniec trzecią część ciasta, również startą na tarce.
Piec w temp.180 stopni przez ok.50-60 min. Pod koniec pieczenia można ciasto przykryć pergaminem, aby się nie przypalił wierzch.

Dobrego wtorucha kochani :*

astra40

astra40 2019-05-20

Mniam....ale mi narobiłaś apetytu:)

asia70

asia70 2019-05-21

To ja kawę zabieram i do Ciebie na ciacho zapierdzielam,,,,hihihi
Pozdrowionka kochana.

kbz1954

kbz1954 2019-05-21

Pyszna , lubię bardzo. Dziękuję za przepis.Pozdrawiam :)

stasia8

stasia8 2019-05-24

Mniam....pycha ciasteczko

dodaj komentarz

kolejne >