Propozycja dla tych, którzy nie wiedzą, co mają zrobić z ogonkami grzybków :))
Ogonki (lub grzybki) pokroić i obgotować w mocno osolonej wodzie (ok.10 minut).
5 dużych cebul, 1 szklanka oleju
Cebulę pokroić w półplasterki i poddusić na oleju...
2 łyżeczki pieprzu, 4 łyżki octu, 6 łyżek maggi, przecier Pudliszki (średni słoiczek), sól do smaku
Składniki wymieszać, dodać do podduszonej cebuli, wymieszać, dodać odcedzone ogonki (grzyby). Dusić wszystko razem około pół godziny. Nakładać do słoików i pasteryzować ok.1/2 godziny :)
Pyyychaaa!
Przytulam Was moje kochane Dziewczynki i Chłopczyki i przesyłam pozdrowionka.
Dziękuję za wszystkie pozdrowienia, przytulasy,życzenia i całuski :)
Buziole posyłam :*
dodane na fotoforum:
niusia1 2014-10-15
żebym jo ino tyle ogunków miała to jo bym wiedziała tyż co z nich zrobić haha;; miłego wieczorku Kasiu!
atrami 2014-10-15
ja zawsze wybieram ogonki, czy to z zupy czy ze śmietany ;)
reszta grzyba może dla mnie nie istnieć :)
jmania 2014-10-15
Kasiu jak już będziesz miała gotowe to podrzuć dla mnie, narobiłaś mi smaku na świętą noc; cmokasek przesyłam
zuza99 2014-10-15
KAsiu ,super pomysl.............
Mozna tez je ususzyc ,zmielic w maszynce do miesa i................ juz wiesz co dalej ..............hahahah Pozdrawiam.
saline 2014-10-15
bardzo ciekawy sposob , ja bardzo lubie ,,ogonki od grzybow;'' bo sa twarde ,,,,,hihihih ale smiesznie to zabrzmialo;-)pozdrawiam
danutaw 2014-10-17
..narobiłaś mi smaka tymi duszonymi grzybkami...!)
Pozdrawiam Cię..., buziaczki ślę :)
stasia8 2014-10-18
Ja ogonki też suszę ale osobno i mielę je na mączkę którą używam do sosów zupy itp...
ewjo66 2015-11-10
jeden pan, który przynosił nam do pracy ogonki pieczarek mówił na nie *kuzonki*...i ja też tak do dzisiaj mówię *kuzonki"...:-)