Mam duuużo zamrożonych białek, więc poczyniłam babeczki :) Pycha :))
Przepis od Izy (ewaiza)
1/2 kg mąki, szklanka mleka, 3 dkg drożdży, szklanka białek (=ok.9 białek), 1/2 kostki masła, lub margaryny, albo 1/2 szklanki oleju słonecznikowego (ja robię z olejem-nie jest taka sucha),bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa), aromat waniliowy, szczypta soli, 3/4 szklanki cukru.
Część lekko podgrzanego mleka połączyć z drożdżami, łyżeczką cukru, łyżką mąki i szczyptą soli - odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy rozczyn wyrośnie wlać go do miski z połową przesianej mąki, dodać resztę letniego mleka i cukier. Bardzo starannie wymieszać drewnianą łyżką. Mieszając, powoli wlewać stopiony letni tłuszcz (jeżeli olej to oczywiście nie podgrzewać).
Na końcu - delikatnie, ale dokładnie wymieszać ciasto z aromatem, bakaliami i pianą z ubitych białek. Powoli dosypywać pozostałą mąkę.
Gładkie ciasto włożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką keksówki (lub do formy do babek - patrz następne zdjęcie) i odstawić na 40 min, by wyrosło.
Piec ok.40 min. w temp.180°C.
Można polukrować :))
Smacznego :))
A teraz coś dla duszy!
Posłuchajcie proszę ze mną - zakochałam się w tej piosence! Słowa - Jan Paweł II, wykonanie - Łukasz Zagrobelny. Polecam!
https://www.youtube.com/watch?v=x6spzvlqJmQ
Pytacie mnie moje kochane o mrożenie białek. Już odpowiadam:
Nie wykorzystane białka wkładam do pojemników po lodach (takich kwadratowych z Biedronki), zamykam, na wieczku piszę ilość włożonych białek, datę i mrożę. Później jak potrzebuję do ciasta, to wyciągam rano,żeby w temperaturze pokojowej się rozmroziły. Jeśli nie mam tyle czasu (albo zapomnę wyjąć wcześniej), to pojemnik z białkami wkładam do ciepłej wody i rozmrażam :)) Jeśli w pojemniku jest jeszcze miejsce, a zostały mi białka z innej potrawy, to dorzucam do zamrożonych i na wieczku zmieniam ilość białek, albo wkładam do nowego pojemniczka.
Zamrożone białka ubijają się fantastycznie (chyba nawet lepiej niż świeże). Można przechowywać je nawet przez rok :)
p.s. żółtka też można mrozić :)
Używamy ich później do ciast lub do panierki na kotlety.
Pozdrawiam :)
Buziole!
dodane na fotoforum:
ania75 2014-05-19
Nie próbowałam babeczki na białkach a drożdżowe ciacho uwielbiam.
Rabarbar u mnie jeszcze troszkę mały ale już pierwsze ciacho w sobotę było :) :)
jolak54 2014-05-19
Nigdy nie piekłam drożdżowego na białkach , raczej na żółtkach, ale na pewno kiedyś spróbuję bo wygląda wspaniale.......a piosenka jest rzeczywiście piękna........pozdrawiam cieplutko i życzę Ci Kasiu wspaniałego nowego tygodnia.......:)))
jmania 2014-05-19
ja na białkach piekłam zawsze keks, teraz spróbuję upiec babę, chorobcia narobiłaś mi apetytu
baygel1 2014-05-19
Kasiu ! to nie ładnie tak na wieczór :( zęby wyszorowane i jak teraz jeść :) a co do białek ... mrozisz i potem dobrze się ubijają ? bo ja trzymam na najniższej półce i nic im się nie dzieje. Ale może mrożone lepsze ... :)
ewa35 2014-05-19
Na bialkach powiadasz Kasiu?...jeszcze nie jadlam takiej drozdzowki,ale Twoja wyglada baaaardzo apetycznie.!!!!
Milej nocy Kasiu i kolorowych snow-:)
aklah 2014-05-19
mamy przykazania -ale to1 jest najważniejsze o miłości-czy Ci ludzie ktorzyżyją dla mamony są szczęśliwsi?
tamara 2014-05-19
Pięknie dziś u Ciebie słodko ,nowinki bardzo ciekawe i przydatne no i muzycznie super bardzo mi się ta piosenka spodobała pozwól ,że zabiorę ja dalej dla przyjaciół.
misia51 2014-05-19
Życzę ciepłej nocy
a jutro błękitnego nieba z promykami słońca..
Pozdrawiam najmilej.:))
ania03 2014-05-20
Ale zdolniacha i jakie pomysła masz Kasiu.no no no...cmokaski
danutaw 2014-05-20
Babeczka u Ciebie Kasiu jak marzenie.., patrzeć i jeść aż do ostatniej kromeczki :)))
Pozdrawiam Kochana i życzę Ci radosnych chwil ...:))))
Buziaczki Ci ślę :)))
Ale mi niespodziankę zrobiłaś..., wczoraj dopiero otworzyłam pocztę i patrzę ,, aż tyle wiadomości ...Dziękuję.., Jesteś Wielka !!!)
stasia2 2014-05-20
Pozdrawiam,,,
danka1 2014-05-21
Witam w piękną słoneczną środę i życzę dużo radości oraz miłości nie tylko dla Ciebie, ale i dla bliźniego Twego.