Podobno można go upiec raz w życiu .....ale to nie u mnie :)) Byłoby grzechem upiec go tylko raz ;))
Podaję przepis na zakwas, a później na dokarmianie chlebka :)
Zakwas: 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, szczypta drożdży.
Mąkę, cukier i drożdze wymieszać w dużej misce z lekko ciepłym mlekiem. Odłożyć w ciepłe miejsce. Kolejnego dnia wymieszać i włożyć do lodówki (niekoniecznie-ja nie wkładałam). Mieszać przynajmniej raz dziennie - proces fermentacji będzie trwał 3 dni. Po 3 dniach rozczyn dokarmiać wg instrukcji poniżej :)
PONIEDZIAŁEK:
do rozczynu dodać 250 g cukru. Nie mieszać. Przykryć ściereczką.
WTOREK:
dodać 250 ml mleka. Nie mieszać.
ŚRODA:
dodać 250 g mąki. Nie mieszać.
CZWARTEK:
zamieszac drewnianą łyżką - rano-południe-wieczorem.
PIĄTEK:
dodać 250 g cukru. Nie mieszać.
SOBOTA:
zamieszać drewnianą łyżką, podzielić na 4 części. 3 części rozdać dobrym ludziom - najpóźniej w poniedziałek. Jeśli nie chcecie/nie macie komu dać tych 3 części, to się nie przejmujcie. Z całości zrobicie pyszne ciasto - tak jak ja zrobiłam :)
NIEDZIELA:
do 4-tej części dodać (jeśli nie daliście nikomu trzech części, składników niżej wymienionych nie zwiększacie!)
- 230 ml oleju
- 250 g mąki
- 3 całe jajka
- mały proszek do pieczenia
- mały cukier waniliowy
- 2 utarte jabłka
- trochę cynamonu i rodzynek (ja dałam jeszcze kolorowych bakalii)
- pół tabliczki utartej czekolady.
Piec w piekarniku w temp.180*C ok.45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu nie wyciągać od razu. Zostawić przy uchylonych drzwiach piekarnika.
Polecam z całego serca!
Spokojnej nocki kochani :*
dodane na fotoforum:
niusia1 2014-05-12
pysznie wygląda,ale zanim to upiec to ileż czasu potrzeba- ja piekłam bez zakwasu kiedyś- tez pyszny;pozdrawiam Kasiu
jolla63 2014-05-12
...dostałam kiedyś jedną z trzech części, widać dobry ludź jestem;)
Upiekłam,było pycha:)))
Pozdrawiam.
stachs7 2014-05-13
Dużo pracy.Miłego dnia Kasiu.
ania03 2014-05-13
Smaczości:)gniewasz się na mnie Kasiu?...pozdrawiam
basia43 2014-05-13
Ja też hodowałam i nie wyszedł mi chleb. Tego nie piekłam,ale inne tak. Ale już kiedyś bananowy chleb upiekłam. W sumie to taki keks,tyle,że z zakwasem ;)
flona 2014-05-13
Super przepis...dla odchudzających się, trzeba tydzień czekać by następnie tej pyszności skosztować:)
anad60 2014-05-13
kiedyś miałam...i zachwycona nim nie byłam ....
no ale smaki każdy ma inne....Pozdrawiam Kasiu :))
coma11 2014-05-15
i dotarł do Ciebie Kasiu ??? ja miałam go chyba w styczniu , nawet dość dobry ale słodki
jolanka 2014-05-16
dostałam i też robiłam bardzo dobry wyszedł ...
ja bym powiedziała ,że to ciasto,,,,,
pozdrawiam :::)))