Purchawka chropowata (Lycoperdon perlatum Pers.) vel. Bycze jaja

Purchawka chropowata (Lycoperdon perlatum Pers.) vel. Bycze jaja

"To znany i często spotykany grzyb zarówno w lasach jak i przydomowych ogródkach. Dla wielu grzybiarzy jest największym przysmakiem.Purchawki należą do rodziny grzybów pieczarkowatych. Zwykle rosną przy drogach
lub na polanach. Owocniki to najczęściej białe kulki, które po pewnym czasie widowisko pękają uwalniając zarodniki.

Po przekrojeniu, dojrzałe purchawki są oliwkowozielone. Niektóre źródła podają, że w Polsce można ich spotkać prawie dwadzieścia gatunków.



Co ciekawe purchawki są grzybami jadalnymi i wśród smakoszy uważane są za przysmak. Ich mała popularność na naszych stołach jest spowodowana przede wszystkim trudnościami z transportem oraz przechowywaniem.

Z uwagi na łatwość identyfikacji i popularność najczęściej jada się purchawkę chropowatą. Można ją spożywać dopóty,
dopóki wnętrze jest białe.

Ja te zjadłem jak czipsy tzn. pokrojone na plasterki 3mm i na masełko i patelnię . Jak złociutkie to szczypta soli i do gęby.
Pycha.


Fotka składak z 15 fotek , dlatego duża głębia ostrości .

dodane na fotoforum:

ma1go

ma1go 2018-09-12

kapitalne makro!

halb09

halb09 2018-09-12

Śliczne, leśne kule:)

satsuma

satsuma 2018-09-12

Bałabym się jeść bo nie znam

sobieta

sobieta 2018-09-12

u mnie na podwórku takie rosna :)) ale jeszcze ich nie jadlam

halka

halka 2018-09-13

Piękna fotka ...wyglądają bardzo naturalnie.

styna48

styna48 2018-09-13

Wow.

ewjo66

ewjo66 2018-09-13

jakiś czas temu znalazłam kupkę purchawek, ale już *powybuchanych* :-)))

co do jedzenia...nie mam odwagi...

dodaj komentarz

kolejne >