Jem i będę duży.
Syrop z kwiatu mlecza
Składniki:
500 sztuk kwiatków mleczy
1 l wody
3 duże cytryny
1,5 kg cukru
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z cytrynami obranymi z łup i pokrojonymi w plasterki, wrzucamy kwiaty i gotujemy 10 minut. Przykryć i zostawić do następnego dnia. Na drugi dzień przecedzić wywar przez sitko, wycisnąć, dodać cukier. Gotować 2 godziny, zbierać szumy. Zalać w małe słoiczki, zakręcić na gorąco. Syrop jest dobry na przeziębienie i na kaszel. Naprawde dobry i pomaga!
Miód z mlecza
Składniki
220 sztuk kwiatów mlecza (mniszka lekarskiego)
1 duża cytryna
1 litr wody
1 kg cukru
kwiaty mlecza płuczemy, cytrynę parzymy i razem ze skórką kroimy w plastry. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 15-20 minut. Studzimy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Przecedzamy przez sito i odciskamy przez gazę lub lnianą ściereczkę. Stopniowo dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany (miód ma delikatnie bulgotać - tak, jak rosół). Odstawiamy do odparowania na 1-2 dni.
Sałatka z mlecza
Młode listki mlecza są specjałem cenionym przez smakoszy francuskich. Najbardziej kruche i delikatne są te zebrane przed kwitnieniem rośliny. Dodane do zielonej sałaty, skropione sosem winegret, nadają jej lekko orzechowy smak.
Wino z kwiatków mniszka lekarskiego
https://tobajer.w.interia.pl/Wina/mniszek.html
dodane na fotoforum:
an36a 2011-05-10
Kiedy moje dzieci były małe, robiłam syrop:))) Pozdrawiam:)
lenka56 2011-05-10
Dzięki za przepisy :)