[10634342]

Produkcję sera pleśniowego typu camembert „Słupski Chłopczyk” rozpoczęto w 1925 roku w słupskiej mleczarni. Przynosił on miastu nie tylko zyski, ale i sławę. Już sama nazwa „Stolper Jungchen”, czyli „Słupski Chłopczyk”, była wystarczająco dobrym chwytem promocyjnym dla miasta. Był najsłynniejszym produktem ówczesnej mleczarni - stanowił 75% ogólnej produkcji słupskich serów.
W latach 20. i 30. minionego wieku umieszczano np. na widokówkach wizerunek "Słupskiego Chłopczyka" z podpisem: "Stolp - die Stadt des Stolper Jungchen" (Słupsk - miasto Słupskiego Chłopczyka). Obecnie produkuje się go według oryginalnej receptury w Bawarii w Niemczech. W roku 2004 narodziła się idea ponownego rozpoczęcia jego produkcji w Słupsku. W 2007 ostatecznie udało się uzyskać prawa do nazwy i receptury oraz rozpoczęto produkcję w mleczarni w Zielinie koło Słupska. Pierwsza degustacja i lokalna promocja serka wyprodukowanego już w Słupsku odbyła się 18 sierpnia 2007 roku w Parku Kultury i Wypoczynku w Słupsku.
Na śniadanie proponuję ser camembert smażony z żurawiną ;-)

dodane na fotoforum:

maly52

maly52 2010-07-27

Dzień dobry! ...pięknie wygląda ten ser... już zjadłam śniadanko, może jutro.... bardzo serdecznie pozdrawiam i miłego dnia życzę...:)

agat33

agat33 2010-07-27

Warto kultywować produkcję lokalnych produktów. Są częścią naszej kultury i tradycji:))

lisek68

lisek68 2010-07-27

SZKODA,ŻE U MNIE TAKIEGO NIE MA...LUBIĘ TAKIE SERY;)

franek9

franek9 2010-07-27

Bardzo lubię ten gatunek sera :))) Ciekawy opis !!!

dalia22

dalia22 2010-07-27

chętnie spróbuję , bardzo lubię ten ser:)

artpolo

artpolo 2010-07-27

Bardzo lubię takie serki, pudełeczko zachęcająco wygląda. Jak na razie do moich sklepów jeszcze nie dociera :))

flossy

flossy 2010-07-27

fajna fotka i ciekawy opis,,,,ciekawe wiadomości w linku też

barossa

barossa 2010-07-28

nie znam tego serka,bede teraz w Bawarii to poszukam:)

dodaj komentarz

kolejne >