Dla DANUSI:)
Błyszcząca polewa czekoladowa:
masło lub margaryna - 125 gramów
cukier puder - 0.5 szklanki
kakao - 3 łyżki
Najpierw rozpuszczam w rondelku masło lub masło roślinne, dodaję cukier puder (lepiej sprawdza się niż cukier) a gdy już cukier puder się rozpuści to zdejmuję z ognia i dodaję kakao oraz rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wrzątku żelatynę i mieszam.
2
Po przestudzeniu polewa jest gotowa. Zaletą tej polewy jest to, że ładnie lśni i nie kruszy się podczas krojenia. Jest perfekcyjna. Składniki (podaję na tortownicę 23 cm):przepis na bezę(spód) princepolowy :orzechowa beza:
6 białek
3/4 szklanki cukru
2 duże wafelki Prince Polo (takie XXL)
100 g orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Wymieszać z posiekanymi wafelkami i orzechami, dosypać wiórki. Masę wylać do wysmarowanej tortownicy i piec ok. 20 min. w takiej samiej temperaturze jak biszkopt.
danutaw 2014-08-07
...patrzę i patrzę..., pyszności.., już lecę do Ciebie Kasiu na kawałeczek.., ..ja uwielbiam takie słodkości..!)
Milutko pozdrawiam !)
ewa35 2014-08-07
Kasiu chyba sie skusze i przyjade do Ciebie na te pysznosci!!!!-:)
pozdrawiam milutko Kasiu-:))
danutaw 2014-08-24
Pozdrawiam Cię moja miła Kasieńko...!)
Ja mam wnuczkę o takim imieniu.., będzie dzisiaj u mnie w odwiedzinach.., dziś kończy 3 miesiące..!)
Samych szczęśliwych chwil Ci życzę...:)