Z internetu,- tlumaczenie jest takie nie inne:) wklejamy link i mozemy zobaczyc wiecej:)
https://food52.com/blog/18590-a-babka-and-brioche-get-married-and?utm_source=460&utm_medium=SocialMarketing&utm_campaign=Social
Dla brioche:
3 szklanki (425 g) mąki chlebowej
2 1/2 laski (280 gramów) zimnego masła
1 koperta suchych drożdży
1/3 szklanki plus 1 łyżeczka (70 g) cukru
1/4 szklanki wody
5 dużych jaj,
1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
1,1/2 łyżeczki soli
Na nadzienie:
1 cup plus 2 łyżki (225 gramów) brązowego cukru
3 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
2 łyżki proszku kawy espresso
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Szczypte soli ,1/4 łyżeczki
12 uncji (340 g) gorzkiej czekolady posiekanej
1 jajko roztrzepane dokładnie z 1 łyżeczką wody i szczyptą soli
Trick do udanego ciasta, jest dodać masło po zarobieniu ciasta i utrzymać wszystkie składniki zimne więc masło nie topi się do ciasta. To wyjaśnia specyfikę receptury, podobnie jak zamrożenie mąkę, stosowanie zimnych jaj (Ubijania ułatwia włączenie do ciasta, utrzymując ją na zimno zapobiega topnienia).
Jeśli drożdżówka jest smaczne z masłem i dżemem, dlaczego nie mozna dodac ciepłych przypraw i czekolady? Dlaczego nie zrobić babke drożdżową zamiast zwykłego chleba, i dlaczego nie załadować go z większą ilością czekolady?
xaviera 2017-01-01
WITAM I POZDRAWIAM W PIERWSZY DZIEN STYCZNA
Niech Nowy Rok 2017
będzie czasem pokoju, miłości
oraz realizacji najskrytszych marzeń.
Życzę Szczęśliwego Nowego Roku !!!
alkaa 2017-01-01
zaraz tam zajrzę... ale najpierw pozjadam świąteczne i noworoczne smakołyki .... a to potrwa...
terecha 2017-01-02
Witaj Marysiu:)
Przez najbliższy czas nie tknę ciasta...muszę zrzucić parę kilo hi hi...
Przepis na pewno dobry.
kaska28 2017-01-02
https://food52.com/blog/18590-a-babka-and-brioche-get-married-and?utm_source=460&utm_medium=SocialMarketing&utm_campaign=Social