[11111236]

https://pychotka.pl/drinki/nalewki.html

Imbir - właściwości:

Istnieją zapiski w chińskich księgach medycznych z przed 2700 lat p.n.e
o właściwościach imbiru.
Roślina ta jest jedną z najstarszych roślin leczniczych, jak również przyprawowych.

Użytkowany jest od kilku tysiącleci.
Nie występuje już nigdzie w stanie dzikim - imbir jest uprawiany.
Zawiera wapń, magnez, fosfor i potas.
Ułatwia on trawienie, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, wzmacnia apetyt. Likwiduje mdłości i wzdęcia. Jest używany jako skuteczny lek w chorobie lokomocyjnej, który nie powoduje skutków ubocznych w postaci otępienia i senności. Warto, żeby tą niezwykłą rośliną zainteresowały się osoby zmagające się z hipertriglicerydemią. Przeciwdziała zlepianiu się płytek krwi, dlatego polecany jest osobom z podwyższonym stężeniem cholesterolu. Imbir bogaty jest również w substancje przeciwzapalne i rozgrzewające.
Działa antyseptycznie, wykorzystywany jest w leczeniu chorób przyzębia, także do odświeżania oddechu. Można nim płukać gardło i jamę ustną.
Imbir ma duże właściwości bakteriobójcze, rozgrzewające i z tego powodu jest bardzo skuteczny przy grypie, kaszlu, przeziębieniach. Rozrzedza śluz i działa wykrztuśnie. Herbatka z niewielkiego plastra świeżego korzenia imbiru, rozgniecionego z płaską łyżeczką miodu, pomoże szybko i bez powikłań pozbyć się tych “mokrych” dolegliwości.
Są również herbatki z imbiru.

W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i roślina lecznicza. Imbiru powinny unikać kobiety w ciąży
i karmiące, chorzy na wrzody żołądka
i dwunastnicy, refluks żołądkowy.
Imbir ma zastosowanie w produkcji kosmetyków zwłaszcza w preparatach wyszczuplająco-modelujących,
bo pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem.
W kuchni imbir także znalazł wiele zastosowań. Szczególną popularnością cieszy się w kuchni azjatyckiej.
Wchodzi w skład curry.

Popularny w Polsce suszony, mielony imbir różni się w smaku od świeżego.
Nie powinno się go stosować zamiennie. Surowy imbir dodaje świeżości
i pikantności. Suszony bardziej nadaje się do słodkich potraw. Imbiru nie powinno łączyć się z ziołami, gdyż te kłócą się
z jego aromatem. Doskonale jednak komponuje się z innymi korzennymi przyprawami - zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.
Dodaje się go do herbatników, puddingów, pikli, a także wielu azjatyckich dań
z warzyw. Służy do aromatyzowania kompotów, grzanego wina oraz piwa.
Jest dodawany także do marynat z dyni
i ogórków. Przedawkowanie imbiru może zepsuć nieodwracalnie smak potrawy.
Dlatego należy stosować go z dużym umiarem.
=======================
=====================
Właśnie zrobiłam drugą nalewkę zdrowotną z imbiru-polecam!
-----------------
NALEWKA IMBIROWA zwana też "KROKODYLE ŁZY"
Składniki:
10 dkg świeżego korzenia imbiru
1 cytrynę o grubej skórce
1 limonka
10 dkg cukru
3 łyżki miodu
3/4 l czystej wódki 45°

Sposób wykonania:
Imbir umyć, pokroić w plastry. Cytrynę sparzyć wrzątkiem pokroić w ósemki
limonkę również.
Wszystko wrzucić do słoja, dodać cukier i miód, zalać wódką.
Delikatnie wstrząsać i odstawić na 2 miesiące.W tygodniu zamieszac,
przefiltrować,odstawic na 2 mieś.
(cierpliwości-WARTO)
RADA:
Ja wyciągnęłam cytrynę i limonkę po
2 tyg.(goryczka)

yasume

yasume 2010-09-04

Co Ty będziesz robiła z tym imbirem?

aniajaw

aniajaw 2010-09-04

Niech ten weekend przyniesie Ci piękne chwile,
niech odpocząć pozwoli w spokoju i nie zabraknie w nim
miłego nastroju :) pozdrawiam cieplutko:)

terecha

terecha 2010-09-04

A miałam pytać co to jest,,,bo nie widziałam imbiru..nalewka na pewno będzie smaczna:))

ma1ma

ma1ma 2010-09-04

ciekawy przepis...pozdrawiam serdecznie...:))

filoma7

filoma7 2010-09-04

dobrej nocy*)

dodaj komentarz

kolejne >