soljanka

soljanka

niby rosyjska aczkolwiek pierwszy raz robiłem i korzystałem z wielu przepisów ponieważ każdy jest jednak inny.
mój jest trochę uproszczony
gotuję wywar warzywny ok 1,5-2 litry i zostawiam tylko marchewke
boczek wędzony ok 15 dkg kroję w paseczki i podsmażam na patelni, wyjmuję i to samo robię z dobrą kiełbasą w tej samej ilości.
kiełbaskę wyjmuję i na tym tłuszczu podsmażam 2 cebule pokrojone w dużą kostkę i dodaję wczesniej przygotowane grzybki ,które moczyłem przez noc i gotowałem ok.30 minut. smażę to 10-15 minut na koniec dodaje 2 ząbki czosnku i chwilkę podsmażam dodaję wszystko do wywaru i gotuję 20 minut. osobno podsmażam 3 starte na tarce kiszone ogórki oraz jeden duży pomidor i dodaje do garnka , dokładam 1 łyżke przecieru pomidorowego i wszystko gotuję 20 minut.
na koniec daję łyżkę natki pietruszki oraz doprawiam do smaku.
dobrze smakuje z kleksikiem ze śmietany oraz grzanką.