foto; puszka na ziarna kawy. Kawy nie wolno przechowywać w postaci zmielonej. Traci aromat już po dwóch godzinach.
Istnieje kilka rodzajów typowego włoskiego espresso. Mieszkańcy Mediolanu lubują się w elegancji łagodnego aromatu, zaś Sycylijczycy preferują smak bardziej intensywny. Ja osobiście wolę kawę parzoną na sposób sycylijski. Stąd może i moja fascynacja tą wyspą? I tak oto wracamy znów do sycylijskich opowieści... Kiedy na Sycylii poprosimy w kawiarni o kawę, dostaniemy espresso właśnie. Dla Sycylijczyka to synonim kawy.
Do tematu kawy będę jeszcze wracał i spróbuję przekonać wątpiących, że jest to napój bogów wart tego, by jego picie celebrować ze specjalnym namaszczeniem. Dlatego nie wolno go psuć parząc „po polsku” i kupować byle jak palony i zmielony od wielkich koncernów idących na masówkę i łatwy zysk.
Teraz wracamy na wyspę.
dodane na fotoforum:
halinag 2013-08-14
Z przyczyn zdrowotnych bardzo rzadko piję kawę ale zdradź nam sposób dobrego parzenia oczywiście nie po polsku...tzw..."kawa naprzód woda za nią"...pozdrawiam :))
jaska15 2013-08-14
dbam o kawe,lubie ja bardzo,swietny aromatyczny napoj,zajrze chetnie do Ciebie zeby obejrzec nastepne ciekawostki na temat kawy...
davie 2013-08-15
W zupełności się z Tobą zgadzam, picie kawy należy
celebrować. Ja lubię z expresu....:)
ewusia 2013-08-15
„To bardzo dobra kawa. Sam parzyłem. A z doświadczenia wiem,
że nawet najlepsza kawa w samotności nie smakuje tak dobrze
jak przeciętna w dobrym towarzystwie - powiedział poetycko.”
- Ewa Stec -
jaska15 2013-08-16
gdyby tak mozna bylo czas cofnac,a tyle jeszcze mialysmy sobie do powiedzenia..taka byla wazna dla mnie,bardzo mi smutno;((
ankaaa 2013-08-17
Re.: nie uwierzysz Krzysiu ale chciałam w niedzielę pojechać do Sandomierza... niestety mój tato robi imieniny i z wyjazdu nici :( ale dziękuję za zaproszenie :))
jaska15 2013-08-18
re: Fruczak gołąbek- Macroglossum stellatarum - motyl z rodziny zawisakowatych Sphingidae,opis sciaglelam z netu zeby bylo dokladnie...
(komentarze wyłączone)