Przepis :
Składniki
50dkg mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki bułki tartej
1 jajko
Natka pietruszki
Sól, pieprz, vegeta
Ciasto francuskie
1 żółtko lub jajko do posmarowania ciasta
Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę i lekko podsmażoną , wyciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, pietruszkę , przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kotlety. ( Ja na jeden kotlet daję ok.10dkg farszu,ale oczywiście można dać mniej). Ciasto francuskie podzielić na paseczki, owinąć kotleciki.Posmarować żółtkiem i upiec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 40 min., aż ciasto będzie pięknie zrumienione. Podawać jako danie obiadowe z dowolnymi surówkami i np. ziemniaczkami. Smacznego. Do farszu można dodać np.usmażone pieczarki,poszatkowaną kapustę,czy np. starty na drobnej tarce ziemniak.
dodane na fotoforum:
agawa 2013-07-20
mniam... to w koncu ciasto franzuskie znalazło swoje przeznaczenie :)