Mięso mielone w cieście francuskim :)

Mięso mielone w cieście francuskim :)

Przepis :

Składniki
50dkg mięsa mielonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki bułki tartej

1 jajko

Natka pietruszki

Sól, pieprz, vegeta

Ciasto francuskie

1 żółtko lub jajko do posmarowania ciasta

Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę i lekko podsmażoną , wyciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, pietruszkę , przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kotlety. ( Ja na jeden kotlet daję ok.10dkg farszu,ale oczywiście można dać mniej). Ciasto francuskie podzielić na paseczki, owinąć kotleciki.Posmarować żółtkiem i upiec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 40 min., aż ciasto będzie pięknie zrumienione. Podawać jako danie obiadowe z dowolnymi surówkami i np. ziemniaczkami. Smacznego. Do farszu można dodać np.usmażone pieczarki,poszatkowaną kapustę,czy np. starty na drobnej tarce ziemniak.

dodane na fotoforum:

ijkk1

ijkk1 2013-07-17

wszystko super ,tylko bez "trawy "(*,*)

buczaki

buczaki 2013-07-17

przyda się napewno;)

joka87

joka87 2013-07-17

Wygląda interesująco:)

julina

julina 2013-07-18

Hmmm chyba na dniach będą u mnie takie kotleciki :)*

agawa

agawa 2013-07-20

mniam... to w koncu ciasto franzuskie znalazło swoje przeznaczenie :)

dodaj komentarz

kolejne >