kroton5 2010-12-20
Osobiście miałbym wątpliwości. Czubajka kania (Macrolepiota procera) posiada dwa sobowtóry:
Macrolepiota rahodes (Czubajka czerwieniejąca) na temat której toczą się specjalistyczne dyskusje, ponieważ odnotowane były pojedyncze przypadki zatruć gastryczynych.
Macrolepiota rahodes var.bohemica (Czubajka czerwieniejąca -odmiana ogrodowa) Jadalna z zastrzeżeniami. Wobec tej czubajki o czerwieniejącym miąższu są szczególnie częste doniesienia, że może powodować niedyspozycje żołądkowo-jelitowe, nie poleca się zbierać tej odmiany. Także z innego względu nie jest to grzyb wart jedzenia – brak mu przyjemnego aromatu jaki ma czubajka kania.
Przy ustalaniu gatunku należy zwrócić przede wszystkim uwagę na w/w cechy, ponieważ Czubajka kania po uszkodzeniu miąższu nie czerwienieje. Wyróżnia ją od swoich sobowtórów także charakterystyczny zygzakowaty wzorek na trzonku, których jest brak na pozostałych.
Myślę, że na zdjęciu jest właśnie...