A to co za grzyb?

A to co za grzyb?

lechjas

lechjas 2009-09-04

To mi wygląda na kanię czubajkę

enka88

enka88 2009-09-11

no to kania chyba jednak ;)

dosia22

dosia22 2009-11-05

.....mam nadzieję że go nie zjadłeś to nie kania...z całą pewnością !!!!

kroton5

kroton5 2010-12-20

Osobiście miałbym wątpliwości. Czubajka kania (Macrolepiota procera) posiada dwa sobowtóry:

Macrolepiota rahodes (Czubajka czerwieniejąca) na temat której toczą się specjalistyczne dyskusje, ponieważ odnotowane były pojedyncze przypadki zatruć gastryczynych.

Macrolepiota rahodes var.bohemica (Czubajka czerwieniejąca -odmiana ogrodowa) Jadalna z zastrzeżeniami. Wobec tej czubajki o czerwieniejącym miąższu są szczególnie częste doniesienia, że może powodować niedyspozycje żołądkowo-jelitowe, nie poleca się zbierać tej odmiany. Także z innego względu nie jest to grzyb wart jedzenia – brak mu przyjemnego aromatu jaki ma czubajka kania.

Przy ustalaniu gatunku należy zwrócić przede wszystkim uwagę na w/w cechy, ponieważ Czubajka kania po uszkodzeniu miąższu nie czerwienieje. Wyróżnia ją od swoich sobowtórów także charakterystyczny zygzakowaty wzorek na trzonku, których jest brak na pozostałych.
Myślę, że na zdjęciu jest właśnie...

kroton5

kroton5 2010-12-20

Myślę, że na zdjęciu jest właśnie Czubajka czerwieniejąca (Macrolepiota rahodes)

dodaj komentarz

kolejne >