Składniki:
-1/2 kg białej kiełbasy
-1 lub 2 cebule
-kilka ziemniaków
-mała porcja włoszczyzny (bez kapusty włoskiej)
-chrzan tarty (taki w słoiczku)
-duże opakowanie śmietany 18%
-1 piramidka smaku do rosołu z LIDLA (lub listek i ziele angielskie)
-sól
-szczypta cukru
-pieprz mielony (ziołowy albo czarny)
-majeranek
-czosnek granulowany
-szczypta kurkumy
-sok z 1/2 cytryny
-jajka ugotowane na twardo
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z białą kiełbasą, wodą i piramidką smaku.
Gotować na małym ogniu 15-20 minut.
Wyjąć kiełbasę i piramidkę.
Do garnka wrzucić utartą włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotować kolejne 15-20 minut.
Pod koniec dodać chrzan, sól, cukier, pieprz, majeranek, czosnek i kurkumę.
Ilość chrzanu dowolna, my lubimy zupę ostrą, więc najczęściej dodaję cały duży słoiczek.
Gotować jeszcze chwilkę.
Wyłączyć gaz.
Białą kiełbasę pokroić w półplasterki i wrzucić do ugotowanej zupy.
Dodać sok z cytryny.
Na koniec wlać zahartowaną śmietanę.
Podawać z jajkami na twardo.