Zielone naleśniki. (podsmażam szpinak)

Zielone naleśniki. (podsmażam szpinak)

Składniki na ciasto:

-1 opakowanie mrożonego szpinaku
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki pieprzu
-2 łyżeczki czosnku granulowanego
-4 jajka
-2 szklanki mąki pszennej
-2,5 szklanki mleka
-olej (1 łyżka do smażenia szpinaku + 2 łyżki wlać do ciasta)

Składniki farszu:
-biały serek kanapkowy (średnie pudełeczko)
-opakowanie mixu sałat
-łosoś wędzony w plastrach
-pęczek szczypiorku
-sól, pieprz i czosnek granulowany (ilość do smaku)


Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju, rozgrzać, wrzucić zamrożony szpinak i odparować wodę.
Dodać sól, pieprz i granulowany czosnek. Potrzymać trochę na ogniu często mieszając, aby się nie przypaliło.
Wystudzić.

Biały ser wymieszać z posiekanym szczypiorem, solą, pieprzem i czosnkiem. Powinien być wyraźnie słony i pieprzny.

Chłodny szpinak wrzucić do jakiegoś większego pojemnika.
Dodać wszystkie składniki ciasta i dokładnie zblendować.
Odstawić na około 30 minut, aby gluten napęczniał.

Usmażyć (z obu stron) naleśniki.

Każdy z nich posmarować białym serkiem.
Na środku położyć mix sałat i plasterek łososia.
Ciasno zrolować i przekroić ukośnie na pół.

evita

evita 2018-02-12

- a nie lepiej poczekać,
żeby się rozmroził i dopiero na patelnię...
Udanego nowego tygodnia życzę...
Pozdrawiam ciepło... :)

dodaj komentarz

kolejne >