Drożdżowe rogaliki.

Drożdżowe rogaliki.

Składniki:
-1/2 kg mąki pszennej
-1 mała paczka Masła Roślinnego
-3 jaja
-1 dkg drożdży
-1/2 szklanki gęstej śmietany
-1 cukier waniliowy
-szczypta soli

-1 jajko do posmarowania
-trochę cukru do posypania
-powidła śliwkowe do nadziewania


Wszystko razem zagnieść.
Ciasto podzielić na 4 części.
Każdą część rozwałkować, nadając kształt okręgu.
Okrąg pokroić na 8 części.
Na każdą część nałożyć trochę powideł śliwkowych.
Zrolować (zaczynając od zewnętrznego brzegu) zacisnąć końcówki i nadać kształt rogalika.
Ułożyć na blasze.
Posmarować rozmąconym jajkiem.
Posypać odrobiną cukru.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec na złoty kolor.

eleonor

eleonor 2018-02-07

Bardzo dobry przepis. Też go mam. Smacznego

slonko6

slonko6 2018-02-07

To masło roślinne lepiej zastąpić prawdziwym masłem i będzie lepsze i zdrowsze, pozdrawiam

jokam

jokam 2018-02-08

re:oj, nie... próbowałam z prawdziwym... ale wtedy wychodzą niesmaczne, bo takie bardzo twarde...

dodaj komentarz

kolejne >