Piernik Staropolski, wolno dojrzewający, najlepszy na świecie.

Piernik Staropolski, wolno dojrzewający, najlepszy na świecie.

Nie dałam rady dzisiaj zrobić, jutro rano zacznę, a to foto jest z ubiegłego roku.

NA 6 TYGODNI PRZED ŚWIĘTAMI.
-1/2 kg miodu
-2 (niepełne) szklanki cukru
-250 g masła
-1 kg + 1 szklanka mąki pszennej
-3 jajka
-3 łyżeczki sodki
-2 łyżeczki imbiru
-1/4 łyżeczki soli
-2 czubate łyżeczki kakao
-3 torebeczki przyprawy do piernika
-1/2 szklanki mleka

Miód, cukier, masło podgrzać, prawie do wrzenia. Wymieszać i odstawić z ognia.
Sodkę rozpuścić w zimnym mleku.
Do letniej masy miodowej dodawać stopniowo (cały czas mieszając) mąkę, jajka, imbir, przyprawę, kakao, sól i sodkę z mlekiem.
Ciasto wyrobić i przełożyć do kamiennego garnka, ceramicznej lub szklanej misy. Przykryć folią oddychającą i bawełnianą ściereczką.
Odstawić na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce np. balkon, albo dolna półka lodówki.

dytka36

dytka36 2012-11-13

Łooooooooooooo,ale pycha!!!!!Teraz mi sie słodkiego chce!!!!

teresa9

teresa9 2012-11-13

Już w kilku miejscach widziałam i chyba się skuszę. Jeśli smakuje tak jak wygląda, to ja jestem za. Tym bardziej, że w czasie świąt jem tylko piernik :-D

xenon

xenon 2012-11-13

Bardo apetycznie wygląda , mniam, mniam ....
Dziękuję za przepis , też się biorę za piernik ....
Pozdrawiam i życzę udanego wypieku .

jokam

jokam 2012-11-13

Kobitki i panowie, wierzcie mi - piernik jest wspaniały, pachnący, mięciutki! No i wielką zaletą jest to, że robotę rozkłada się na długo przed Świętami.

jessika

jessika 2012-11-13

Wyglada super !!
Dziękuje za przepis i spróbuję :))
Pozdrawiam serdecznie :))**

msciwa

msciwa 2012-11-13

wooow!!! ale pychotki...jak ja uwielbiam piernik..

Serdecznie Cię pozdrawiam
życząc cudownego wieczoru
słodkich kolorowych snów...

lilaroza

lilaroza 2012-11-13

Wygląda zachęcająco....a koniecznie trzeba go przełożyć....bo nie przepadam za takim....pozdrawiam :)

greg78

greg78 2012-11-13

Nie dla mnie ...czekać cztery tygodnie.....nie ma mowy:)))Cudnego wieczorku:)))))

jokam

jokam 2012-11-13

Lilarozo, chyba nie, bo wiem, że kobitki z tego właśnie przepisu robią wycinane foremkami pierniczki i te ciasteczka nie są niczym przekładane.

nemo50

nemo50 2012-11-13

Łojeju, ale bym podjadł samkowitości ;)) .

bea08

bea08 2012-11-13

Wyczytałam gdzieś,że najlepiej smakuje jakieś 10 dni po upieczeniu?

razdwa3

razdwa3 2012-11-14

No to w tym roku u większości garnkowiczów na Boże Narodzenie będzie Twój piernik... U mnie będzie! :) Dzięki za przepis... Nie zapomnij o dalszym ciągu przepisu!

lilaroza

lilaroza 2012-11-14

...Dziękuję o to mi chodziło :):)

dodaj komentarz

kolejne >