pieczone ziemniaki "po szwedzku", nacięcia przekładane tłuściutkim boczusiem wędzonym .... podane z pikantnym sosem czosnkowym ;)
dla zainteresowanych :
ziemniaki średniej wielkości myjemy, nacinamy w paseczki na 3-4 mm., tak nie do końca (ja robię to na łyżce drewnianej), polewamy olejem, posypujemy ziołami, solimy, przekładamy, boczkiem, szynką, cebula - jak kto lubi, układamy na blasze i pieczemy w 170 st. około 40 - 60 min - powinny być mocno zrumienione i miekkie (każda pyra inna) ... ja piekłam w kombiwarze 35 min w temp - 160stopni
PYCHA !!!
dodane na fotoforum:
lisowa 2013-02-07
nie robiłam takich,, apetycznie wygląda ,trzeba spróbować samemu,smacznego życzę..
mocarz 2013-02-07
Uwielbiam te twoje pomysly! Są pyszne i proste , esencja smaku :-)
kot54 2013-02-07
oj muszę ja sobie też takie zrobić....
zaj.......e smacznie wyglądają.....jak długo je piec
i w jakiej temperaturze....jeśli wolno spytać :))
iwanka1 2013-02-07
Jutro kupię boczek i zrobię na sobotę:)
Miłego wieczoru tłusto czwartkowego:)))