~~ można na ciepło i na zimno ;-)))
• 1 duży kurczak
• przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek, papryka słodka w proszku lub jakie kto lubi ;-)
• morela, śliwka … może być bez dodatków ;-))
Najwięcej problemu może sprawić pozbawianie kurczaka kości.
W tym celu kładziemy kurczaka piersiami do góry na desce i bardzo ostrym nożem przecinamy go wzdłuż piersi. Odcinamy skrzydła i szyjkę. Powinien nam zostać "golutki" szkielet kurczaka i wielki płat mięsa ze skórą z jednej strony. Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem, aby nieco wyrównać powierzchnię.
Posypujemy je dowolnymi przyprawami, można wzdłuż ułożyć morelki lub śliwkę, aby rolada ciekawie wyglądała. Tak przygotowane mięso ściśle rolujemy. Po zrolowaniu bardzo dokładnie obwiązujemy mocną nicią i ponownie posypujemy z wierzchu przyprawami. Roladę wkładamy do rękawa, podlewamy wodą, olejem i pieczemy w temp. 180 * C + termoobieg – około 1h 20 min.
MIŁEGO DNIA MOI MILI ;-)))
lila25 2011-05-06
poprosze gruby plaster ;)))
kot54 2011-05-06
Wygląda bardzo apetycznie....niebo w gębie....
Pozdrawiam :)
beata3 2011-05-06
MIŁEJ NOCY DOBRANOC
adamowa 2011-05-07
Co za smakowitosci ... az slinka leci ... Pozdrawiam Joasiu i udanej soboty zycze ...
lukaszo 2011-05-07
PYSZNA ,,,JA TEŻ CZĘSTO ROBIE ROLADY Z MIĘS,,,,MIŁEJ SOBOTY
elza58 2011-05-07
jak zawsze u Ciebie Joasiu jakieś pyszności znajduję,ta rolada musi być przepyszna......słoneczka i ciepełka na weekend...pozdrawiam...
ania57 2011-05-07
wyglada wspaniale...tylko to pozbawianie kurczaka kosci ...musze wreszcie sie na to odwazyc:)
Pozdrawiam i miłego weekendu!
elis50 2011-05-07
słoneczko pięknie świeci,
więc myślę że dzisiejszy dzień radośnie Tobie zleci :):):)
czego z serca życzę :):) pozdrawiam wiosennie :):):)
dopiero co zjadłam śniadanie ale dzięki Tobie jestem już głodna więc wybacz kroję sobie sama ;):):):)
mania99 2011-05-07
.....ja już czuje zapach tych pyszności.....lecę coś na ząb chwycić bo mnie skręca
miłej soboty:)
dzięki za miły komentarz
(komentarze wyłączone)