• 1 kg schabu bez kości
• 150 g figi suszone
• 120 g miód pszczeli
• 120 g wino czerwone wytrawne
• 2 kawałki kory cynamonu, 3 goździki,
2 małe papryczki chili( lub w proszku ), 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
Przez środek schabu wydrążamy otwór, który faszerujemy figami. Mięso solimy i odstawiamy na godzinę. W głębokiej patelni prażymy cynamon, goździki, papryczki chili, liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy miód, przez chwilę odparowujemy i obsmażamy w tym lekko schab i przekładamy do rękawa, a do pozostałego na patelni miodu dodajemy wino i gotujemy 5 minut. Sos wlewamy do rękawa z mięsem . Pieczemy w 180 * C – (80-90 min).
Mięso można podawać na ciepło i zimno.
Bardzo nam smakowało !!!
☺ ŻYCZĘ MIŁEGO WIECZORU ☺
beata3 2011-04-27
MIŁEGO WIECZORKA ŻYCZĘ
ircia61 2011-04-27
z figą nigdy nie próbowałam , następnym razem tak upiekę , wszystkiego trzeba popróbować....pozdrawiam :))
dzitka1 2011-04-27
Po swiętach takie przysmaki!Jak narazie to nie mogę patrzeć na mięso.Przerzuciłam się na ser hihi.....Pozdrawiam.
elza58 2011-04-27
wygląda przepysznie,na pewno jest wyśmienity.....pozdrawiam serdecznie i życzę dobrej nocki....
(komentarze wyłączone)