Jak Zielone Świątki, to oczywiście smażenie jajecznicy.
W tradycji ludowej w Zielone Świątki dla oczyszczenia ziemi ze złych mocy palono ognie, okadzano dymem pola, bielono domy, sprzątano oraz przyozdabiano zielonymi gałązkami i kwiatami obejścia. Wieczorem śpiewano, tańczono przy ogniskach oraz smażono jajecznicę ze szczypiorkiem.
https://www.beskidzka24.pl/artykul,brenna_jajecznica_u_gazdy,11642.html
dodane na fotoforum:
ggabba 2013-05-20
Ja zapomniałam rano...ale smaka na wajeczniczkę miałam...więc poświętowałam...pozdrawiam:)))
medii 2013-05-20
Już jest , ona wie że ja e zakładki robię dla dzieci ze świetlicy , i sama zaoferowała mi pomoc zaraz pokaże całość jej pracy
romanka 2013-05-20
...Elu, już jestem w drodze do Ciebie na pyszne śniadanie.....!!!
...miłego dnia i całego tygodnia.....:)))
trawnik 2013-05-20
Tego nie widziałem że to taki zwyczaj z jajecznicą :). U mnie w domu tradycyjnie ja zawsze robię jajecznicę bo ponoć jest najlepsza :)) Ale ostatnio była akurat tydzień wcześniej :))) Ślinie !!! :) Pozdrawiam serdecznie Eluniu :))) i życzę udanego całego nowego tygodnia :))
kuba52 2013-05-20
Apetycznie podana.Lubię jajecznicę niestety, bez tych smakowitych dodatków.
Pozdrawiam serdecznie Eluś i miłego dnia życzę.
gruda49 2013-05-20
Piękna tradycja Zielonoświątkowa. Też byliśmy częstowani jajecznicą przez właścicielkę fermy kurzej. Pozdrawiam serdecznie.
elza100 2013-05-20
Mniam ,pysznie wygląda ...Witam Cię milutko Eluniu i udanego ,radosnego i słonecznego całego tygodnia życzę ..Ciumeczki;-))♥
wiska 2013-05-20
Właśnie dziś jadłam na śniadanie jajecznicę:) też z zieloną cebulką...tygodnia pełnego wrażeń życzę ELU!
gepi12 2013-05-20
POSMAKOWAŁOBY SIĘ ZAKAZANEGO MI JADEŁKA,AŻ ŚLINKA SAMA KAPIE...JESZCZE JAK WYTWORNIE PODANE NA EKSTRA PORCELANIE!
stasia8 2013-05-20
Smakowicie wygląda...po takim pysznym śniadaniu cały dzień można góry przenosić...
antoni3 2013-05-20
Nie miałem okazji zjeść pysznej wajecznicy w plenerze,ale pamiętam ten zwyczaj z lat młodości.
Miło Elu pozdrawiam:))
pantoja 2013-05-20
Uwielbiam jaja pod każdą postacią. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są od kurek zielononóżek. Tylko takie jadam:)
Mają mniej cholesterolu i niepowtarzalny smak. To bardzo stara polska raza kur. One nie pożyją w zamknięciu, muszą biegać i jadać zielone:)
karin24 2013-05-21
smaczniutko....
ela51 2013-05-22
Tradycji stało się zadość...pychotka...:)))
(komentarze wyłączone)