Kołocz weselny
Kołocz weselny na Śląsku jest przede wszystkim ciastem obrzędowym. Pieczono go na blachach prostokątnych, krojono w kwadraty. Obdarowywano nim przyszłych gości weselnych oraz sąsiadów, a także osoby nie zaproszone na uroczystość weselną a, które z tej okazji chciano wyróżnić. Ciasto weselne pakowano w biały papier, strojono gałązką mirtu lub asparagusu. Najstarszą tradycję posiadają kołocze z serem i makiem lub tylko z posypką. Obecnie, z uwagi na walory smakowe tego ciasta piecze się go na różne okazje: rodzinne, towarzyskie jednocześnie nieco modyfikując nadzienie np. owocowe, wykorzystując do tego celu śliwki, jabłka, brzoskwinie, morele. Wtedy taki kołacz nie uchodzi za ciasto szczególne, lecz sezonowe.
https://www.czwa.odr.net.pl/produkt_regionalny/index.php?czytaj=00039
https://www.youtube.com/watch?v=Ijbc-jONVU0
dodane na fotoforum:
blanca 2010-07-13
Smakowita i śliczna fotka , radosnego i chłodnijszego wieczorku życzę :))
cisza2 2010-07-13
A Jo uwielbiom...kołocze z serem i makiem ,jestem ze Slaska i pamietom je ;)))))
aniajaw 2010-07-13
Re: dziękuję bardzo:)
Fantastycznego spędzenia wieczoru i dobrej nocy wypełnionej przepięknymi, baśniowymi snami :)
bunio 2010-07-13
jak pięknie delikatnie podane , pozdrawiam
eporemb 2010-07-13
kołacze pamiętam,w moich rodzinnych stronach/lubelskie/ podstawowe ciasto weselne
Miłego wieczoru i cudownych snów:)
augusta 2010-07-13
dobrze wiedziec ...bo co region to obyczaje inne ...smaczne...pozdrawiam i spokojnej nocki zycze...
re; wielkie emocje dzis ...bal z pilkarzami udal sie ponad 700 tys. ludzi ale moje fotki sa tragiczne...bo...????
anabela 2010-07-15
Ciasto drożdżowe jest pyszne !!!!
(komentarze wyłączone)