Zapraszam

Zapraszam

na pierogi podlaskie
FARSZ:
- 1 szkl. kaszy jęczmiennej średniej grubości,
- 5 dużych ziemniaków,
- 25 dag boczku wędzonego lub kiełbasy,
- pieprz,
- sól.

FARSZ: Kaszę ugotować na sypko. Ziemniaki zetrzec na drobnej tarce. Boczek lub kiełbasę pokroić w drobną koskę i podsmażyć na złocisty kolor. Lekko przestudzoną kaszę wymieszać ze startymi ziemniakami, podsmażonym boczkiem lub kiełbasą wraz z wysmażonym tłuszczem, solą i pieprzem. Następnie podsmażyć to na patelni z małą ilością tłuszczu, aż do uzyskania dobrze zbitej masy (żeby ziemniaki nie były surowe). Odstawić do wystygnięcia.

Podawać polane tłuszczem i podsmażoną cebulka, dobre są też z kiszoną kapustą. Jeśli wszystkie nie zostaną skonsumowane, można na drugi dzień pokroić w plasterki średniej grubości i podsmażyć na chrupko na patelni.

oya04

oya04 2010-01-24

Serdecznie pozdrawiam :)
Bardzo piekny widok.

miguel

miguel 2010-01-24

smacznego ;)
miłego wieczorku

wicha

wicha 2010-01-24

smacznego, apetycznie wyglądają:)

nestka

nestka 2010-01-25

a jakie to są podlaskie? co w środku zawierają?

irka591

irka591 2010-01-28

ale zrobiłaś mi smaka.... jutro zrobię:):):)

kadia38

kadia38 2010-01-29

Piekne, fotogieniczne i napewno smakowite. Smacznego. Wyprobuje. Dziekuje. Pozdrawiam.

dodaj komentarz

kolejne >