na pierogi podlaskie
FARSZ:
- 1 szkl. kaszy jęczmiennej średniej grubości,
- 5 dużych ziemniaków,
- 25 dag boczku wędzonego lub kiełbasy,
- pieprz,
- sól.
FARSZ: Kaszę ugotować na sypko. Ziemniaki zetrzec na drobnej tarce. Boczek lub kiełbasę pokroić w drobną koskę i podsmażyć na złocisty kolor. Lekko przestudzoną kaszę wymieszać ze startymi ziemniakami, podsmażonym boczkiem lub kiełbasą wraz z wysmażonym tłuszczem, solą i pieprzem. Następnie podsmażyć to na patelni z małą ilością tłuszczu, aż do uzyskania dobrze zbitej masy (żeby ziemniaki nie były surowe). Odstawić do wystygnięcia.
Podawać polane tłuszczem i podsmażoną cebulka, dobre są też z kiszoną kapustą. Jeśli wszystkie nie zostaną skonsumowane, można na drugi dzień pokroić w plasterki średniej grubości i podsmażyć na chrupko na patelni.
miguel 2010-01-24
smacznego ;)
miłego wieczorku
kadia38 2010-01-29
Piekne, fotogieniczne i napewno smakowite. Smacznego. Wyprobuje. Dziekuje. Pozdrawiam.