Chałka wg stasia8

Chałka wg stasia8

Jak na pierwszy to chyba mam się czym pochwalic:)
CIASTO DROŻDŻOWE

50 dag mąki
5 dag świeżych drożdży
4 jajka
szklanka cukru
10 dag masła lub margaryny
szklanka mleka lub wody

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wymieszać z taką ilością mąki,aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.Tłuszcz roztopić,lekko przestudzić.Gdy rozczyn podwoi objętość,wlać go do jajek,dodać pozostałą mąkę,wyrabiać,aż pokażą się pęcherzyki powietrza.Tłuszcz dodawać stopniowo do ciasta,wyrabiając.Odstawić do wyrośnięcia,następnie lekko zagnieść ponownie.Z ciasta formować chałki-warkocze-plecionki-bułeczki z nadzieniem-rogaliki-można włożyć do formy i upiec placek drożdżowy z kruszonką.Ciasto można wykorzystać na strucle z makiem,kakao itp..itd...

dodane na fotoforum:

umila

umila 2009-12-28

super wyszła ...mniammmm

tekwoj

tekwoj 2010-03-14

Jutro eksperyment. Może się uda.

dodaj komentarz

kolejne >