Mała próba przed świętami...

Mała próba przed świętami...

Składniki:
- 2 wiaderka śledzi a'la matias (800g)
- 3 średnie cebule
- słoik konserwowych ogórków
- 3 łyżki octu
- kilka łyżeczek musztardy sarepskiej
- świeżo mielony pieprz
- odrobina soli
- olej z pestek winogron, słonecznikowy lub rzepakowy

Śledzie przepłukać w czystej, zimnej wodzie. Wodę wylać, zalać następną i odstawić na kilka godzin (conajmniej 2-3) , by się wymoczyły. W międzyczasie można ją jeszcze raz zmienić .
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Odrobinę posolić ( dosłownie 2 szczypty) , zalać 3 łyżkami octu, wymieszać i odstawić na ok.15-20 minut przed przygotowywaniem. Ogórki pokroić w plastry.



Następnie odlać wodę z wiaderka. Na desce ułożyć po 2 płaty śledziowe. Przesmarować je cienką warstwą musztardy (u mnie sarepska) i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Pokroić na mniejsze kawałki (4-5) Takie na 1-2 kęsy.
W słoiku lub misce układać na przemian: trochę cebuli, na to kawałki śledzi, następnie plastry ogórków (tyle, by przykryły wszystkie śledzie), na nie pokrojona cebula, którą posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Całość zalewamy olejem. I tak na przemian do wyczerpania składników. Ja nie używałam musztardy

oliwkaa

oliwkaa 2017-11-22

Ja czasem robię z musztardą sa świetne. Spróbuj kiedys sobie zrobić z musztarda ze dwa albo nawet jeden matiasik i zobaczysz czy Ci podejdzie ....Ja ostanio kupuje matiasy w Biedronce z firmy Marinero i one sa same w sobie tak smaczne ze nie smaruje musztardą. Trzeba wymoczyc ok 1,5 godziny i potem cebulka i olej. Nawet robię tak,ze po wymoczeniu (matiasy wycieram ręcznikiem papierowym) na 1 godzinę zostawiam w lodówce matiasy przełozone cebulka a dopiero potem zalewam olejem... Fajnie sa aromatyzowane ta cebulką :0)))

isia222

isia222 2017-11-25

lubie , ale nie moge za duzo, wątroba się skarży

dodaj komentarz

kolejne >