NO I ZNOWU STARSZA O ROK...ehhh

NO I ZNOWU STARSZA O ROK...ehhh

KOCHANI MIŁEGO WTORKU ŻYCZĘ I ZOSTAWIAM COŚ SŁODKIEGO:)) JA PRÓBUJE OSWOIĆ SIĘ Z WIEKIEM...HIHIHI


PĄCZKI Z SERKA WANILIOWEGO
Składniki:
300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
1,5 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego (ja użyłem cukru z prawdziwą wanilią)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

W garnuszku lub głębokiej patelni mocno rozgrzewamy olej (powinno być go głęboko na 4-5cm). Nie może być za zimny, aby pączki nie chłonęły tłuszczu. Jajka roztrzepujemy mikserem wraz z cukrem wanilinowym. Dodajemy serek i miksujemy ponownie. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Masa będzie gęsta. Ciasto nakładamy małą łyżeczką i za pomocą drugiej łyżeczki zrzucamy na gorący olej. Smażymy z dwóch stron (pączki o ile będą miały miejsce, będą się same przekręcać) na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik do odsączenia. Gotowe najlepiej smakują posypane cukrem pudrem. Pączki są najlepsze od razu po upieczeniu.

EKLERKI (u mnie z masą budyniowa o smaku malinowym)

Składniki:

Ciasto:

1 szkl. mąki
1 szkl. wody
4 jajka
1/2 kostki margaryny
Masa:

1/2 kostki masła lub margaryny
budyń waniliowy z cukrem
500 ml. mleka
Ponadto:

gorzka czekolada
Przygotowanie:

Ciasto:

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy margarynę, gotujemy. Następnie wsypujemy szklankę mąki i mieszamy (żeby ciasto się nam nie przypaliło) ciasto jest gotowe kiedy odchodzi od garnka. Pozostawić do wystudzenia ( ciasto musi być zimne). Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy. Na papier do pieczenia wyciskamy prostokąty z zaokrąglonymi końcami. Wkładamy do piekarnika 200 stopni ok 25 minut. Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

Masa:

Budyń gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puch. Do utartego masła dodajemy stopniowo po 1 łyżce budyniu, ucieramy na gładką, jednolitą masę.

Eklerki przekrawamy na pół. Gotową masę nakładamy na eklerki.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią eklerki.

Wkładamy do lodówki na ok 2 godz.

SMACZNEGO!!!!

kukura

kukura 2015-02-03

STO LAT I JEDNĄ ZIMĘ ;D Z takim wiekiem nie musimy się jeszcze oswajać ;D

anet36

anet36 2015-02-03

Wszystkiego najlepszego Aniu,przede wszystkim zdrówka...:)

barkabk

barkabk 2015-02-03

...wszystkiego najlepszego....trójeczka z przodu...toż to piękny wiek...wszystko najlepsze przed Tobą....miłego świętowania w miłym gronie....

lila08

lila08 2015-02-03

wszystkiego co szczęściem się zwie :)

olina

olina 2015-02-05

Aniu z leksza spóźnione, ale za to szczere , wszystkiego co najlepsze, by marzenia się spełniały, dzieci grzeczne wciąż słuchały, zdrowia, kasy i spełnienia

isia222

isia222 2015-02-06

biore pączusia za Twoje zdrowie, wspaniałego roku, i sto lat , sto lat

atrami

atrami 2015-02-11

Aniu, spóźnione, ale szczere wszystkiego, wszystkiego najlepszego!!! :***

dodaj komentarz

kolejne >