RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI...
MIŁEGO POPOŁUDNIA WSZYSTKIM ŻYCZĘ...JA ZMYKAM DO KUCHNI KOŃCZYĆ TORT:)))
racuchy drożdżowe z jabłkami:)))
Składniki
1/2 kg. mąki pszennej
50 g. świeżych drożdży
szczypta soli
3 łyżki drobnego cukru
jajko
1,5 szklanki mleka ( nie może być bardzo zimne)
3-4 jabłka
Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ja połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak już ciasto wyrośnie dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Odstawić na 15-20 min.
Cisto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
dodane na fotoforum:
atrami 2012-02-24
drożdżowych nigdy jeszcze nie jadłam - zawsze robię na maślance...
Ale muszę spróbować drożdżowych, bo wyglądają apetycznie :)
Pozdrawiam, miłego popołudnia :)
lila08 2012-02-24
uwielbiamy racuszki...często robię,przepis podobny do Twojego ,tylko w Twoim dużo drożdży...ja daję tylko 2dkg
pozdrowionka:)))