NA DRUGIE DANIE...

NA DRUGIE DANIE...

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI...
MIŁEGO POPOŁUDNIA WSZYSTKIM ŻYCZĘ...JA ZMYKAM DO KUCHNI KOŃCZYĆ TORT:)))

racuchy drożdżowe z jabłkami:)))

Składniki
1/2 kg. mąki pszennej
50 g. świeżych drożdży
szczypta soli
3 łyżki drobnego cukru
jajko
1,5 szklanki mleka ( nie może być bardzo zimne)
3-4 jabłka

Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ja połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jak już ciasto wyrośnie dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Odstawić na 15-20 min.

Cisto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

dodane na fotoforum:

milka69

milka69 2012-02-24

A ja dziś robiłam naleśniki z serem+budyń:) Pozdrawiam...

atrami

atrami 2012-02-24

drożdżowych nigdy jeszcze nie jadłam - zawsze robię na maślance...
Ale muszę spróbować drożdżowych, bo wyglądają apetycznie :)
Pozdrawiam, miłego popołudnia :)

atrami

atrami 2012-02-24

Aniu, a ciasto wystarczy aby porządnie wymieszać, czy trzeba je wyrabiać?

eliska5

eliska5 2012-02-24

pyszne są:)pozdrawiam:)

lila08

lila08 2012-02-24

uwielbiamy racuszki...często robię,przepis podobny do Twojego ,tylko w Twoim dużo drożdży...ja daję tylko 2dkg
pozdrowionka:)))

nelinka

nelinka 2012-02-25

Juž zrobiłam , pyszne. Nic niezostało .

dodaj komentarz

kolejne >