TAK W PRZEKROJU...

TAK W PRZEKROJU...

tak w przekroju...
chodziły tydzień za mną:))hihihi
Podaje przepis z którego robiłam te pączki:

Składniki
50 dag mąki tortowej, pół szklanki cukru, 5 dag drożdży, 10 dag margaryny, 3 żółtka, 1,5 szklanki mleka, rodzynki, aromat, szczypta soli
Mąkę podzielić na dwie części. W połowie szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko mocno podgrzać (nie gotować), wymieszać z połową mąki i wyrośniętym rozczynem, pozostawić do wyrośnięcia. Do miski włożyć żółtka, wsypać sól, cukier i ubić trzepaczką, dodać roztopioną margarynę, aromat i ewentualnie rodzynki. Połączyć obie części ciasta, wsypać resztę mąki i dobrze wyrobić. Jeżeli jest za rzadkie, dosypać mąki. Z takiego ciasta można robić kluski na parze, placek drożdżowy, pączki, bułki z jagodami (lub innymi owocami), strucle z makiem, serem lub jabłkami

dodane na fotoforum:

anka84

anka84 2012-01-28

za mną też chodzą ale nie zrobie .... ;) bo bym musiała sama je zjeść ;)

ezbro7

ezbro7 2012-01-28

świetnie,że podałaś przepis uniwersalnego ciasta ,muszę takie zrobić,pycha!

hancia

hancia 2012-01-28

za mną też chodzą ale dla dwóch osób nie zrobię może gdzieś mnie zaproszą na pączki :)

graga62

graga62 2012-01-28

Pieknie wyglądają i pewnie pysznie smakują:) Ja zrobię za tydzień. Pozdrawiam:)

kepii

kepii 2012-01-29

aż slinka leci pozdrawiam <:)

dodaj komentarz

kolejne >