w przekroju...
SERNIK:
Spód sernika:
1żółtko + 1 jajko
1/3 kostki margaryny Kasia
2 łyżki cukru
czubata szkl.mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
100 dag 3x mielonego twarogu( ja daje ser we wiadereczku)
10 jajek( na każde 10 dag twarogu- 1 jajko)
1,5 szkl.cukru
1 kostka Kasi
2 budynie śmietankowe
szczypta proszku do pieczenia
olejek śmietankowy
Utrzeć żółtko i jajko z 2 łyżkami cukru, dodać pozostałe składniki spodu, utrzeć. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- ciasto jest nieco klejące, więc najłatwiej je rozprowadzić mokrą łyżką.
Utrzeć"Kasię" z cukrem. Dodać pojedynczo żółtka, cały czas ucierając. Dodać twaróg, budyń w proszku, proszek do pieczenia (ja daję ok.1/2 łyżeczki), olejek śmietankwy. Utrzeć na gładką masę.
Białka ubić na sztywną pianę (taką, która dawałaby się kroić nożem), ostrożnie połączyć z masą serową. Wg uznania można dodać do sernika bakalie.
Piec ok.50 min. w temp.180 st.C.
dodane na fotoforum:
ewka67 2011-04-03
Aż ślinka leci na jego widok.....:))
magdabo 2011-04-03
To ulubione ciacho mojego męża ...
dd0313 2011-04-03
ale smacznie wyglada.....hahaha brakuje tylko informacji....ile to ma kalorii:)))))
micha3 2011-05-06
Zazdroszcze wyglądy tego sernika...
Zawsze mi padnie...Dzieki twojemu przepisowi mysle ze robiłam bląd za mało dodawałam jaj i nie dodawałam proszku...
Zrobię sernik według Twojego przepisu...Gratulacje.....Pozdrawiam