ciacho "Gąbka"

ciacho "Gąbka"

w przekroju:)) jest pyszne...
będzie przepis na pewno:))

GĄBKA
skład:
Biszkopt:
8 żółtek
2 całe jajka
8 łyżek cukru
8łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wyk:
Żółtka oraz dwa całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem wymieszać.
Ciasto przelać na przygotowana blaszkę i piec 30min. w 180 stop.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.

Biszkopt 2:
8 białek
szklanka cukru
pół szklanki mąki
pół szklanki maku
łyżeczka proszku do pieczenia
wyk:
białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Następnie wsypać mak oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem delikatnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto piec na tej samej blaszce, na której piekliśmy pierwsze ciasto. 30min. w temp.180 stop

Masa:
pół litra śmietany kremówki
2 galaretki w rożnych kolorach
Każdą galaretkę rozpuścić osobno w szklance gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę dokładnie schłodzić, a następnie ubić na sztywno i podzielić na 2 części. Do każdej części , cały czas ubijając dodać tężejące galaretki.
Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć jedna cześć masy śmietanowej i przykryć ciastem makowym. Następnie wyłożyć drugą cześć masy i przykryć drugim blatem biszkoptowym.
N a koniec ciasto udekorować wg własnego uznania.
SMACZNEGO:))

dodane na fotoforum:

halinag

halinag 2010-07-11

nie znam tego ciasta wygląda rewelacyjnie myśle że przepis się pojawi na te pyszności.....

irena56

irena56 2010-09-24

Zrobilam dzisiaj te ciasto-
Wyszlo wspaniale,jeszcze nie jadlam,
mam w lodowce,mysle ze pyszne napewno.
Podobaja mi sie Twoje Aniu wypieki i
cala galeria.Pozdrawiam serdecznie.

dodaj komentarz

kolejne >