Wiosną - balkon.

Wiosną - balkon.

Oto ucieraniec , który każdemu wyjdzie. Składniki każdy w domu ma.

1 szklanka cukru
półtorej szklanki maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
pół margaryny
4 jaja
truskawki

Roztop margarynę, utrzyj jaja z cukrem na puszysta masę, dodaj do masy mąkę , cukier waniliowy i proszek do pieczenia i dalej miksuj. Następnie wlej margarynę i wymieszaj delikatnie mikserem do połaczenia składników.

Wyłóż tortownicę lub formę do tarty, papierem do pieczenia. Wylej masę i poukładaj truskawki, lub inne owoce. Piecz w tep. 195- 200 stopni około pół godziny. Wystygnięty posyp cukrem pudrem, smacznego !

jaga23

jaga23 2014-09-03

niki
2 kg zdrowych, dojrzałych ale jędrnych owoców jeżyny
1 kg cukru
1 l spirytusu
0,5 l wody

Podążając jeżynowym szlakiem....



Etapy przygotowania

Opłukać owoce, pozostawić aby dobrze obeschły. Do dużego słoja układać warstwami jeżyny, przesypując je cukrem.Lekko ucisnąć.Odstawić w ciepłe miejsce na ok.4-5 dni aż puszczą dużo soku.Po upływie tego czasu zlać sok, wlać do niego spirytus ,wymieszać i odstawić na 2 tygodnie.Po tym uzupełnić wodą, przefiltrować przez złożoną gazę lub filtr do kawy.Rozlać w butelki, schować w chłodne i co ważne ciemne miejsce i sięgnąć po nalewkę dopiero zimą, po upływie min.6 miesięcy.Przypomni nam smak lata i doskonale rozgrzeje.
Owoce, osączone z soku ze spirytusem możemy zalać wódką i otrzymamy trochę słabszą i mniej aromatyczną, ale i tak dobrą nalewkę.

jaga23

jaga23 2014-09-20

Skład :
– 3 banany
– garść migdałów

Wykonanie
1. banany obrać i wsadzić do zamrażalki na ok.3h
2. migdały zblendować do konsystencji budyniu (ok. 5min )
3. dorzucić zamrożone banany do zmielonych migdał i blendować ok 2min.

Gotowe … smaczne

dodaj komentarz

kolejne >