Pomarańcze zjedzone i skórka wykorzystana. Jest przepyszna, polecam znowu zrobię ale chyba dopiero na święta.
2 pomarańcze skórka oczywiście pokrojona na półcentymetrowe paski. Białe lekko wykrawam bo jest gorzkie.W rondelku gotuję 1 szklankę wody i 1 szklankę cukru gotuje skórki ok. 20 min. aż będą szkliste i woda prawie odparuje. Wykładam pojedynczo na folię lub pergamin i czekam aż wystygnie. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę ok.150 gram.pojedynczo obtaczam odkładam pojedynczo na pergamin i daje do lodówki.
Zapewniam że są rewelacyjne ☺
baygel1 2015-03-21
No wiesz ? ! tak na noc ??? ale wygląda baaardzo obiecująco :) jeszcze powiedz jak to się robi ? :)
jaworr 2015-03-21
Tak, to były kiedyś słodycze naturalne i spożytkowało się w ten sposób...
Dziękuję przypomniałaś mi... pozdrawiam wiosennie..:))
lidia23 2015-03-22
wiem,że tego białego z pomarańczy i cytryn się nie używa bo jak się robi nalewki to potem jest gorzka jeśliby się to białe też wykroiło..
nie robiłam nigdy takich skórek w czekoladzie ale na pewno dobre;)
zjadłabym:))
vitaawe 2015-03-22
..Bo to, co wielkie i piękne w życiu-
dokonuje się w ciszy i milczeniu ...
Serdeczności ... Na cały dzionek:)
dana02 2015-03-22
Na pewno pyszna.
Drugi dzień kalendarzowej wiosny przywitał mnie śniegiem z deszczem.
Na przekór pogodzie życzę pogody ducha i miło spędzonej niedzieli:)
irenika 2015-03-22
Na pewno smakuje wspaniale,smacznego życzę!