Robiła je moja szwagierka i bardzo nam zasmakowały.
Mąka 05, kg
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
maślanka lub kwaśne mleko
Wyrabiamy dość wolne ciasto, formujemy placuszki i pieczemy najlepiej na blasze ale w dobie kuchenek gazowych na suchej patelni o grubym dnie lub tak jak ja na blaszce ale dość grubej. Oczywiście na bardzo małym ogniu. Do ciasta można dodać różne ziarna lub zioła... wedle uznania :)
dodane na fotoforum:
ruda51 2012-07-20
..to ja już idę Jadziu.....
irena46 2012-07-21
smacznego życzę...
anula50 2012-07-25
podoba mi się, akurat dziś, gdy cierpię z powodu zatrucia pokarmowego, pozdrawiam :-)
saline 2012-08-26
moja bratowa rowniez robi takie placusie bardzo mi smakują , ilekroc sama je robie juz nie maja takiego smaku pozdrawiam cie serdecznie bardzo ciekawa galeria