ssstu6 2021-02-27
wow, tak mnie "zaintrygowałaś pasztetem" że zaraz "zajrzę do lodówy" ; ))
superowego wieczorku : )))
styna48 2021-02-27
Jak zawsze u Ciebie coś ekstra na talerzu, idę sobie zrobić kolację bo podobno 3 godz. przed snem najzdrowiej .
helios7 2021-02-28
Fantastycznie podany i na pewno pyszny:))) Wspaniale, że promujesz kuchnię wegetariańską:))) Powoli do ludzi dociera to, że szereg chorób cywilizacyjnych to skutek m.in. niewłaściwej, wysokobiałkowej i toksycznej dla organizmu diety. U mnie pół kg fasoli lub grochu kosztuje więcej, niż 1 kg drobiu czy wieprzowiny... Wystarczy się nad tym zastanowić...
izolek 2021-03-01
1 szklanka suchej kaszy gryczanej palonej
2,5 szklanki wody
400g pieczarek
3 – 4 cebule
1 puszka ciecierzycy lub białej fasoli
1 szklanka bulionu lub rosołu
1/2 szklanka mąki gryczanej z kaszy niepalonej
1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
1 szklanka suszonej żurawiny
1/2 szklanki śliwek suszonych
olej do smażenia ok. 5 łyżek
sól, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa do smaku
1. Zagotowuję wodę i wsypuję kaszę, solę, przykrywam i gotuję na małym ogniu do wchłonięcia płynu.
2. Cebulę obieram,drobno szatkuję i podsmażam na oleju.
3. Pieczarki również kroję i podsmażam na oleju.
4. Ugotowaną kaszę przekładam do miski, dodaję cebulę, ciecierzycę razem z zalewą, podsmażone pieczarki oraz bulion.
5. Rozdrabniam ręcznym blenderem na jednolitą masę.
6. Masę próbuję i doprawiam solą, pieprzem i gałką.
7. Do masy dodaję mąkę gryczaną i skrobię ziemniaczaną.
8. Na końcu dodaję owoce i delikatnie mieszam.
9. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem, przekładam masę i piekę ...
izolek 2021-03-01
Blaszkę do pieczenia wykładam papierem, przekładam masę i piekę 80 minut w temperaturze 180 stopni. Musi stężeć. Studzę i kroję na plastry.
junona1 2021-03-02
Miałam szansę jeść-na prawdę super! Polecam. Na ciepło jest najlepszy, ale na zimno też daje radę