barszcz czerwony bez mięsa

barszcz czerwony bez mięsa

- obrane buraki ugotować z grzybkami suszonymi, liściem laurowym i zielem angielskim - po zagotowaniu wlać trochę octu
- marchew, seler i pietruszkę pokroić w zapałkę i lekko obsmażyć na oleju
- w osobnym garnku gotować pokrojoną kapustę, opaloną cebulę i pora ew. fasolkę szparagową
kiedy kapusta będzie prawie miękka dodać do niej:
- uduszone warzywa
- ugotowane buraki utarte na dużych oczkach
- ugotowane suszone grzybki
- koncentrat pomidorowy
gotować razem aż wszystkie warzywa będą miękkie ale al-dente,
doprawić solą, octem i cukrem
Gorącą zupę wlewam do słoików i zakręcam.
Kiedy zupełnie ostygną przechowuję w lodówce.
Można jeść z ugotowaną fasolą, ziemniakami okraszonymi uduszoną na oleju cebulą, czosnkiem itd.

dodane na fotoforum:

styna48

styna48 2019-09-21

Uwielbiam .

astra40

astra40 2019-09-21

Pysznie!

alagol

alagol 2019-09-21

Wygląda apetycznie.

jokam

jokam 2019-09-22

Izuś, pięknie Ci za ten przepis dziękuję...
Właśnie czegoś TAKIEGO szukałam...
Jutro nabędę składniki...

olga22

olga22 2019-09-24

tak też gotuję ale zamiast octu cytrynę daję!

ewjo66

ewjo66 2019-09-26

zawsze daje do buraków ocet, bo nie lubię posmaku ziemi w burakach, a cytryna (choć zdrowsza) nie da rady sobie z tym posmakiem...

dodaj komentarz

kolejne >