przepis na chleb 200 g zakwasu , 300 ml letniej wody, 200 g maki orkiszowej lub pszennej. Wymieszać w misce, dość klejące jest i zostawić do wyrośnęcia na 3-4 godz. zaleśnie od warunków. Można też na noc, ale ja jeszcze nie robiłam tak. Potem dodać 150 g mąki krupczatki, 250 g mąki pszennej lub orkiszowej, lub pełnoziarnistej, ewentualnie trochę ziaren siemienia lub słonecznika, 3-4 łyżeczki soli, 3 łyżki oleju. Wyrabiać (w przepisie 20 minut), ja nie daje rady rękami. U mnie to ok. 5-10 minut. Odsawić do wyrośnięcia na ok. godzine. Albo do koszyczka i wyłożyc potem do nagrzanego piekarnika 240C, albo od razu do foremki , w której będzie się piec. 15 minut w 240C pod przykryciem np. srebrna folią, potem zdjąc folie i jeszcze ok. 45 min w ok 190-200C.
evita 2017-08-27
Ale pachnie... i jak smacznie wygląda...
Pogodnej niedzieli życzę...
Pozdrawiam Cię Krysiu... :)
znajomy 2017-08-27
Pozdrawiam:)
Życzę miłej niedzieli i dużo radości.-)
babcia1 2017-08-27
Pięknie pękł i na pewno pyszny!!
ankaaa 2017-08-28
Serdecznie pozdrawiam i życzę samych dobrych chwil w ostatnim tygodniu sierpnia :))