400 g mąki (mix pszennej i innen pełnoziarnistej)
10 g drożdże
1 łyżeczka soli
1 łyzka oleju
1,5 szkl. ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżki suszonej cebuli
drożdże z cukrem odrobiną ciepłej wody i mąką odstawić aż zaczną pracować. Potem dodać do przesianej mąki z solą , cebulką, ew. odrobiną suszonego tymianku, oleju. Wyrobić, zagnieść elastyczne ciasto. Ostawić do wyrośnięcia ok. 40 minut. Wyłożyć do wytłuszczonej foremki 10x30i znow ostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniam posmarować mlekiem. wstawić do nagrzanego piekarnika w tem. 200 C. około 45 minut. Jesli się góra przypieka przykryć folią. Chlebek gotowy, gdy patyczek jest suchy po wyjęciu z najwyźszego miejsca. Wystudzić na kratce. Ja piekłam 1 godzinę, chyba dlatego , że tem. w piekarniu spadła mi chwilowo do 180C.
davie 2016-01-20
Chlebek bardzo dobrze wygląda, wspaniale urósł
i zachęca do zjedzenia. Pozdrawiam ciepło.
elen1 2016-01-20
ale pyszności lubię cebulowy :))))
zaznamy 2016-01-21
Wyobrażam sobie ,jak smaczny jest ten chlebek;-)