BEFSZTYK MIELONY Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

BEFSZTYK MIELONY Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

30 dag zmielonej polędwicy wołowej
1 żółtko
1,5 łyżki smalcu
1,5 łyżki masła
2 łyżki mąki
pieprz mielony
sól
1 cebula

Mięso zmielone doprawić pieprzem i solą zmieszać z żółtkiem i łyżką wody . Uformować 2 owalne befsztyki , oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron ( ok. 4 minuty z każdej strony ) .Stopień wysmażenia zależy od indywidualnego upodobania .Jeśli ktoś lubi befsztyki krwiste -smaży krócej , jeśli przeciwnie - dłużej .Osobno na drugiej patelni usmażyć na rumiano pokrojoną w piórka cebulę ( na ½ łyżki smalcu zmieszanej z ½ łyżki masła ).

Podawać na wygrzanych talerzach obłożone cebulką i polane tłuszczykiem ze smażenia.

dodane na fotoforum:

eliska5

eliska5 2010-05-18

mmmmmmm niebo w gębie:)pozdrawiam cieplutko!

intma43

intma43 2010-05-18

Marzyłoby mi się zjedzenie takiego befsztyka, ale pewnie za niedługo bym go odchorowała. Muszę więc się zadowolić widokiem Twoich befsztyków :)

kot54

kot54 2010-05-18

Ślinka leci,pięknie wyglądają.........

isia222

isia222 2010-05-19

fajna wersja!

anana57

anana57 2014-05-26

Pyszny taki..pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >