30 dag zmielonej polędwicy wołowej
1 żółtko
1,5 łyżki smalcu
1,5 łyżki masła
2 łyżki mąki
pieprz mielony
sól
1 cebula
Mięso zmielone doprawić pieprzem i solą zmieszać z żółtkiem i łyżką wody . Uformować 2 owalne befsztyki , oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron ( ok. 4 minuty z każdej strony ) .Stopień wysmażenia zależy od indywidualnego upodobania .Jeśli ktoś lubi befsztyki krwiste -smaży krócej , jeśli przeciwnie - dłużej .Osobno na drugiej patelni usmażyć na rumiano pokrojoną w piórka cebulę ( na ½ łyżki smalcu zmieszanej z ½ łyżki masła ).
Podawać na wygrzanych talerzach obłożone cebulką i polane tłuszczykiem ze smażenia.
dodane na fotoforum:
intma43 2010-05-18
Marzyłoby mi się zjedzenie takiego befsztyka, ale pewnie za niedługo bym go odchorowała. Muszę więc się zadowolić widokiem Twoich befsztyków :)
kot54 2010-05-18
Ślinka leci,pięknie wyglądają.........