1 pierś z indyka
ananasy (krążki)
2-3 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
1 łyzeczka mąki ziemniaczanej
słodka śmietanka
Indyka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, majerankiem , nafaszerowac czosnkiem , Naciąć kieszeń i włozyc do niej pokrojonego w kostke ananasa, Wstawić do lodówki. (ja zostawiłam na cała noc)
Następnie mięso włożyć do naczynia żaroodpornego i piec do miękkości w zamkniętym naczyniu (zależne jest to od wielkości piersi- ale tak ok. 1.5 godziny w 180-190 stopniach). Pod konić przypiąc wykałaczkami na wierzchu mięsa krążki ananasa i wszystko przyrumienić
Mięso po upieczeniu pokroić na plastry.
Ułożyć je w naczyniu (żaroodpornym)na przemian z krążkami ananasa.
a do sosu dodac smietanke z mąka ziemniaczna
dodane na fotoforum:
vesper5 2009-10-18
witam i pozdrawiam serdecznie !!!