GOŁĄBKI

GOŁĄBKI

80 kg dag łopatki wieprzowej
25 dag świeżego boczku
10 dag ryżu
1 mała cebula
Mięso, cebulę zmielić, wymieszać z ryżem przyprawić vegetą, pieprzem i solą
Na sparzony liść kapusty
rozsmarować farsz na cały liść i założyć do środka prawą i lewą stronę liścia a następnie od dołu zwijać i ukladać koncówką w dól w naczyniu żaroodpornym na roztopionej margarynie i pozostałych liściach wierzch posypać vegetą i pieprzem przykryć liśćmi , pokrywką i do włożyć do nagrzanego piekarnika na jakieś 2 godz
Następnie do rondelka zlać cały powstały sos (jesli jest go malo to uzupełnić do ilosci jaka chcemy)dodać najlepiej przecier ze świeżych pomidorów ale jesli nie mamy to dodac 1 łyżkę koncentratu \"pudliszki\" przyprawić pieprzem można dodac rosołek, chwile pogotować a nastepnie mąkę rozrobić w 1 woreczku śmietany kremówki wlać do sosu i chwilę znowu gotować ( sos nie moze byc gęsty ale tylko lekko zawiesisty , nastepnie tym sosem zalać gołabki i pozostawic w goracym piekarniku 1/2 godz żeby przeszły smakiem (sos nie powinien być pomidorowy a śmietanowo-pomidorowy

PRZECIER POMIDOROWY
1 kg pomidorów pokrojonych w cząstki włożyc do garnka dodać 1 łyżke masła przykryć i dusić okolo 1/2 godz , nastepnie przetrzec dokładnie przez sitko

dodane na fotoforum: